TOP meniu » Gėrimų receptainė • Kava

Turkiška kava :: Turk kahvesi

Jums reikės: 1-2 šaukšteliai maltos kavos vienam kavos puodeliui.

Apie turkišką kavą sakoma: "Kava turi būti juoda kaip pekla, stipri kaip mirtis ir saldi kaip meilė“. Be to, pasak turkų, kartu su draugais išgertas vienas turkiškos kavos puodelis garantuoja keturiasdešimt metų draugystės.
Yra manoma, kada ši kava atsirado Artimuosiuose Rytuose XVI amžiuje. Iš Egipto turkiška kava išplito po visus Artimuosius Rytus, o vėliau – į Europą ir Rusiją. Turkiška kava nėra gėrimas, kurio nusiperki pakeliui į darbą. Tai kava, kuria reikia mėgautis iš lėto.

Kava plikoma mažuose puodeliuose - ibrik.

Į ibrik puodelį su rankenėle įpilama maždaug du trečdalius šviežio šalto vandens. Vandens kiekis matuojamas puodeliais (kiekvienam ruošiamam puodeliui po vieną bei papildomai pusę puodelio virimo indeliui).

Saldžiai kavai įberkite cukraus. Būdingi 4 saldumo laipsniai: sade (be cukraus), az sekerli (0,5 šaukštelio), orta sekerli (1 šaukštelis), cok sekerli (daug cukraus – 1,5 arba 2 šaukšteliai).

Pastatykite ibrik ant kaitvietės.

Į dar šaltą vandenį įberkite kavos. Paprastai kavos imama vienas ar du šaukšteliai vienam kavos puodeliui.

Kava ir pasirinktas kiekis cukraus iškart greit pamaišomi tol, kol cukrus ištirpsta. Po to šaukštelis išimamas. Vėliau maišyti nebegalima, nes kitaip nesusiformuos puta. Kai puta pasiekia indelio viršų, indelis nuimamas nuo ugnies. Leidžiame kavai nusistovėti, kad nuslūgtų puta. Po to indelis vėl uždedamas ant viryklės. Kartokite šią procedūrą tol, kol kava suputos 3-4 kartus.

Kava išpilstoma į mažyčius puodelius. Paliekama 30 sekundžių, kad nusėstų nuosėdos. Į paruoštą kavą negalima pilti pieno, dėti cukraus, jos maišyti.

Turkiška kava geriama lėtai ir paprastai patiekiama su šalto vandens stikline (atgaivinti burną, kad gurkšnojant pajustumėte kavos skonį), kartais – su mėtų likeriu.
Turkai mėgsta kavą paskaninti dar kardamonu.

Skaniausia turkiška kava būna tuomet, kai ji paruošiama iš prieš pat virimą šviežiai skrudintų ir smulkiai sumaltų kavos pupelių. Kavos pupelės malamos vadinamose grūstuvėse (kahve degirmeni) arba naudojant malimo mašinėles. Turkiška kava turi būti biri, pupelės sumalamos dar smulkiau nei ekspreso kavai.

Tinkamai paruošta turkiška kava turi tirštą putą. Puta susiformuoja tik tuomet, kai naudojamas šaltas vanduo ir maža liepsna. Priešingu atveju (karštas vanduo ir didelė liepsna), nepakanka laiko susiformuoti putai. Galima po užvirimo papildomai palaukti 20 sekundžių, tačiau putos nebebus. Norint to išvengti, putą į puodelius galima supilti po pirmo užvirimo, o likusį turinį virinti dar keletą kartų.

Ingredientai » Kava •

Skanaus ;)
Turkiška kava :: Turk kahvesi

Receptų reitingas J ū s ų  ž o d i s: skanu (0) • sveika (0) • sotu (0) • reikia pabandyti (0)