Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Apyniai

Apyniai - Humulus lupulus - tai daugiamečiai, dažniausiai apie 6 m. ilgio vijoklinius stiebus išauginantys augalai. Stiebai patys apsisuka aplink atramą.

Apyniai

Naudojimas:

Jauni apynių ūgliai ir lapai tinka salotoms pagardinti, virti ar troškinti naudojami garnyrui.

Lapuose yra rutino.

Iš spurgų ir lapų verdama arbata.

Tačiau, svarbiausia apynių pritaikymo sritis - alaus gamyba. Spurguose esančios karčiosios medžiagos, iš kurių svarbiausia yra lupulinas, alui suteikia kartumo, sustabdo gramneigiamų bakterijų dauginimąsi.

Apynių spurgų ekstraktai naudojami girai paskaninti, įvairiems gaiviesiems gėrimams, saldumynams, kepiniams kvapinti.


Liaudies medicinoje:

• apynių spurgų užpilas vartojamas kaip švelniai veikiantys raminamieji, spazmus atpalaiduojantys, karštį mažinantys, šlapimo skyrimąsi skatinantys vaistai.

• Karčiosios medžiagos skatina virškinamųjų sulčių skyrimąsi ir gerina virškinimą. Nustatyta, kad apynių spurguose esantis lupulinas panašus į moterų organizme susidarančius, pieno skyrimąsi stimuliuojančius hormonus.

• Spiritine apynių spurgų ištrauka Kinijoje kliniškai buvo gydomos bakterijų sukeliamos ligos: tuberkuliozė, raupsai, bakterinė dizenterija ir kitos.

• Vartojami nuo kosulio, karščiavimo, viduriavimo, uždegimų, nemigos, reumato, auglių, nervų uždegimų.

• Iš spurgų daromos kimštinės pagalvėlės, dedamos po galva sergantiems nemiga, nes pamažu išsiskiriantys eteriniai aliejai veikia raminamai.

• Spurgų ir apynių šaknų nuoviras stiprina plaukus.


PAVOJUS:

• Kai kuriems žmonėms su oda susilietę žali apyniai gali sukelti dermatitą, todėl juos skinant reikia saugoti veidą ir rankas.

• Taip pat svarbu, kad šiurkščių, trapių plaukelių nepakliūtų į akis.