Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Česnakas

Česnakai - nuo seniausių laikų aukštinama ir vertinama prieskoninė daržovė, kuri naudojama beveik viso pasaulio virtuvėje. Vartojamas šviežias, džiovintas arba miltelių pavidalu.

Česnakas

Tai daugiametė nereikli svogūninė daržovė, plačiai auginama soduose ir daržuose kaip prieskoninis augalas.

Naudojimas:
Aštrus česnako skonis ir kvapas, lemia česnako vartojimą kulinarijoje. Jis suteikia maistui aštrų, pikantišką ir savitą kvapą. Kad šios savybės išliktų, smulkintas česnakas į patiekalus dedamas baigiant virti.

Ši prieskoninė daržovė vartojama kaip rauginamiems produktams bei marinatams, konservams ir dešroms skaninti.

Kulinarijoje smulkintas česnakas dedamas į daugelį mėsos, paukštienos bei daržovių patiekalų, į padažus,ruošiant žuvį ir kt.

Laiškinis česnakas - vartojamas taip pat kaip ir rūgštynės lapai.
Laiškiniai česnakai maži svogūnų giminaičiai turi sieros junginių, todėl, jei valgomi dideliais kiekiais, gali sumažinti kraujospūdį.


Lygiai taip pat kaip vertinamas kulinarijoje, česnakas vertinamas ir medicinoje. Nuo seniausių laikų žmonės tikėjo česnako stebuklinga gydymo galia, vartojo jį gydydami įvairiausias ligas..

Česnakas minimas Biblijoje, indų šventraščiuose, senovės romėnų medicinos literatūroje.

Įžymus gydytojas ir mąstytojas Avicena česnakus siūlė valgyti nuo visų ligų. Senovėje česnakai, kaip ir visi kiti stipriai kvepiantys augalai, naudoti demonams išvaryti ar, pvz., vampyrams atbaidyti. Ir dabar česnakas dažnai vadinamas universaliu gydytoju, natūraliu antibiotiku.


Česnakas liaudies medicinoje:

• Česnakai žadina apetitą, gerina maisto virškinimą,
• gerina širdies veiklą,
• tinkamas vartoti persišaldžius.
• gydo aterosklerozę.
• mažina kraujospūdį.
• vertinama, kaip nuo vėžio sauganti daržovė.
• mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

S k a i t y t i  t o l i a u  »»