Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Čili pipirai

Čili pipirai... tai mažiukai, bet labai aštrūs pipirai (lot. – capsicum). Net mažas gabaliukas čili pipiro neapsakomai pagardins bet kurį, netgi visiškai bekvapį ar beskonį patiekalą.

Čili pipirai

Čili pipiras kilęs iš tropinės Pietų Amerikos dalies, čili buvo labai mėgstamas ir naudojamas nuo priešistorinių Inkų ir Actekų tautų klestėjimo laikų.

Čili pipirai įvairiaspalviai – raudoni, balti, žali, geltoni, oranžiniai ir netgi juodi, tačiau nuo spalvos aštrumas visai nepriklauso, tiesiog, pavyzdžiui, raudoni pipirai yra labiau sunokę, nei, sakykim, žali. Tačiau, kuo čili pipiras mažesnis, tuo jis „piktesnis“!

Naudojimas:

Indijoje čili pipirai – nepakeičiamas visų patiekalų ingredientas, nes tai lengvai prieinamas ir nebrangus būdas pagardinti valgį.

Čili pipirai tinka bet kokiems patiekalams pagardinti – dėkite jų į sriubas, mėsos ir makaronų patiekalus, picas, marinatus, daržovių troškinius.

Verta atsiminti, kad žmonės, dažnai valgantys čili pipirus, pavyzdžiui Meksikoje ir Rytų Indijoje, ilgainiui įpranta prie aštrumo. Tačiau jei čili pipirai jūsų patiekaluose retas svečias, naudokite juos su saiku. Ypač aštrios yra pipirų sėklos, dėl to, siekiant išvengti apsideginimų aštrumu, prieš pjaustant čili pipirą vertėtų jas išvalyti. Tuomet pipiras bus greičiau saldus, nei deginančiai aštrus.


Džiovinto čili pipiro milteliai ruošiami iš pipirų, augintų Rytuose. Pipirai, naudojami prieskoninių miltelių gamybai, iš pradžių apkepami, kad suteiktų prieskoniui dar stipresnį aromatą.

   Puikus prieskonių mišinukas su čili pipiriukais - tai džiovintų čili, kmynų, kalendrų ir raudonėlio mišinys. Aštresnis ar švelnesnis čili miltelių skonis priklausys nuo to, kiek mišinyje yra tikrų čili pipirų.


Kaip pirkti bei laikyti?

Pirkdami čili, rinkitės tuos pipirus, kurie neturi įtrūkimų, nesusiraukšlėję, o odelė blizga. Be to, reikėtų nepamiršti — kuo mažesnis pipiras, tuo jis bus aštresnis. Švieži čili pipirai gali būti laikomi šaldytuve polietileno maišelyje iki 2 savaičių, ilgesniam vartojimui – šaldomi, marinuojami arba džiovinami. Džiovinimui pipirus suverkite ant siūlo perdurdami adata kotelius ir pakabinkite vėsioje sausoje vietoje. Įvairiaspalvių džiovintų pipirų kekės – nepakeičiama virtuvės puošmena!

Tam tikras čili pipirų rūšis galima užsiauginti ir Lietuvoje, šiltnamiuose. Lietuvoje auginti čili pipirai jokiomis skoninėmis savybėmis nenusileidžia Rytietiškiems! Be to, pipirų sėklos – ilgaamžės. Gerai išdžiovintos, jos sudygsta net po 20 metų!

S k a i t y t i  t o l i a u  »»