Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Čiobrelis

Čiobrelis (lot. Thymus) - tai kvapnūs nedideli puskrūmiai, užaugantys iki 40 cm, turintys gulsčius arba kylančius sumedėjusius stiebus. Lapai smulkūs, paprastai ryškiai žali. Žiedai sutelkti galvelės pavidalo žiedynuose, dažniausiai žydi baltais, rožiniais ar purpuriniais žiedeliais. Išskiriama net 350 įvairiausių rūšių čiobrelio atmainų.

Čiobrelis

Tai tradicinis prancūzų, graikų, italų, persų, ispanų ir turkų virtuvių prieskonis. Šviežiai nuskintas čiobrelis subtiliai kvepia citrinomis bei mėtomis, pasižymi panašiu ir skoniu.


Džiovinimas:

Čiobrelio žolė renkama masinio žydėjimo metu. Žirklėmis kerpama nesumedėjusi antžeminė augalo dalis. Džiovinama paskleidus plonu sluoksniu, pavėsyje, pastogėje ar specialioje džiovykloje 30-35 °C temperatūroje.

Tinkamai išdžiovinta žolė kvapni, aštraus skonio.


Naudojimas:

Stipriausias kvapas atsiskleidžia, kai švieži lapeliai naudojami kartu su kotais.

Puikiai dera su mėsos, žuvies, paukštienos patiekalais, dedamas verdant sriubas, ruošiant padažus.

Labai dažnai čiobrelis, kaip ir raudonėlis bei bazilikas, porinamas su pomidorais.

Taip pat galima naudoti su aviena, veršiena, kiaušinių patiekalams gardinti.

Čiobrelio kvapas neužgožia kitų prieskonių ir žolelių aromatų, todėl gali būti drąsiai naudojamas įvairiuose mišiniuose.

Taip pat, čiobreliai puikiai tinka patiekalų papuošimams, pvz. smulkūs čiobrelio žiedeliai, kurie puikiai atrodys pabarstyti ant salotų.


Čiobrelis liaudies medicinoje:

• mažina vidurių pūtimą,
• naudingas gydant virškinimo sutrikimus,
• čiobrelių arbata ramina nervus,
• vonelės naudingos turint mėlynių, sumušimų, patinimų,
• skatina plaukų augimą,
• mažina pleiskanų kiekį,
• apsaugo nuo plaukų slinkimo.


Draudžiama vartoti:

• Nėštumo metu reikia stengtis nevartoti, nes čiobreliai gali stimuliuoti gimdos susitraukimus.
• Taip pat vertėtų čiobrelio naudojimą apriboti sergant inkstų, skydiaukės ir kepenų ligomis.