Dabar esate » Prieskoniai Sveiki užsukę ;)
«« S k a i t y t i p r a d ž i ą
Iš gvazdikėlio išgaunamas eterinis aliejus naudojamas aromaterapijoje, pramoninėje kosmetikoje ir parfumerijoje, aromatizuojant tabako gaminius.
PAVOJUS:
Naudojamas atsargiai termiškai apdorojamas gvazdikėlis iš dalies praranda aromatą, o jo aitrus skonis sustiprėja. Padauginus šio prieskonio patiekalas gali įgauti nemalonų aštriai deginantį skonį. Dėl to kulinarijoje naudojamas atsargiai ir dėmesingai. Pavyzdžiui, 1 kg tešlos imama 4-5 gvazdikėliai maltu pavidalu. Sriubos gardinamos 1 gvazdikėliu porcijai, marinuojant ir konservuojant 2 gramai gvazdikėlių 10 kg produkto.
Gvazdikėliai gali sukelti gan stiprų mieguistumą.
Gvazdikėliai liaudies medicinoje:
Pasižymi antiseptinėmis savybėmis,
neutralizuoja toksinus,
gelbsti nuo peršalimo. Vos pajutę pirmuosius peršalimo požymius, išgerkite tokio gėrimo: galvutę gvazdikėlio įmeskite į 150 ml sausojo raudono vyno ir pakaitinkite.
stiprina imunitetą,
Gvazdikėliai pasižymi raminamuoju poveikiu.
Gvazdikėlio preparatais mažinamas dantų skausmas,
gvazdikėlio nuoviru gydomos akių ligos,
gvazdikėlio aromatas palengvina kvėpavimą sergant kvėpavimo takų ligomis.
Jie padeda ištirpti sukietėjimams kepenyse, išvaro tulžies perteklių, atveria užakimus.
Gvazdikėliai gerina nuotaiką. 2-3 gvazdikėliai užplikomi puse litro karšto vandens, paverdama ant mažos ugnies 5 minutes, palaikoma pusvalandį, perkošiama ir geriama po ketvirtį stiklinės 2-3 kartus per dieną prieš valgį dvi savaites.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!