Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Gvazdikėliai

««  S k a i t y t i  p r a d ž i ą

Iš gvazdikėlio išgaunamas eterinis aliejus naudojamas aromaterapijoje, pramoninėje kosmetikoje ir parfumerijoje, aromatizuojant tabako gaminius.


PAVOJUS:

• Naudojamas atsargiai – termiškai apdorojamas gvazdikėlis iš dalies praranda aromatą, o jo aitrus skonis sustiprėja. Padauginus šio prieskonio patiekalas gali įgauti nemalonų aštriai deginantį skonį. Dėl to kulinarijoje naudojamas atsargiai ir dėmesingai. Pavyzdžiui, 1 kg tešlos imama 4-5 gvazdikėliai maltu pavidalu. Sriubos gardinamos 1 gvazdikėliu porcijai, marinuojant ir konservuojant – 2 gramai gvazdikėlių 10 kg produkto.

• Gvazdikėliai gali sukelti gan stiprų mieguistumą.


Gvazdikėliai liaudies medicinoje:

• Pasižymi antiseptinėmis savybėmis,
• neutralizuoja toksinus,
• gelbsti nuo peršalimo. Vos pajutę pirmuosius peršalimo požymius, išgerkite tokio gėrimo: galvutę gvazdikėlio įmeskite į 150 ml sausojo raudono vyno ir pakaitinkite.
• stiprina imunitetą,
• Gvazdikėliai pasižymi raminamuoju poveikiu.
• Gvazdikėlio preparatais mažinamas dantų skausmas,
• gvazdikėlio nuoviru gydomos akių ligos,
• gvazdikėlio aromatas palengvina kvėpavimą sergant kvėpavimo takų ligomis.
• Jie padeda ištirpti sukietėjimams kepenyse, išvaro tulžies perteklių, atveria užakimus.
• Gvazdikėliai gerina nuotaiką. 2-3 gvazdikėliai užplikomi puse litro karšto vandens, paverdama ant mažos ugnies 5 minutes, palaikoma pusvalandį, perkošiama ir geriama po ketvirtį stiklinės 2-3 kartus per dieną prieš valgį dvi savaites.

Gvazdikėliai