Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Imbieras

Imbieras - tai prieskoninis bei vaistinis augalas, augantis daugiausia Kinijos, Japonijos, Vietnamo, Indijos, Vakarų Afrikos, Argentinos, Brazilijos, Jamaikos srityse.

Imbieras

Medicinoje bei kulinarijoje vartojama imbiero šaknis, kuri pasižymi gaivinančiu, panašiu į citriną kvapu bei aštriu skoniu.

Pagal šaknies apdorojimą imbieras skirstomas į baltąjį ir juodąjį.

• Baltasis imbieras gaunamas išplautas ir nuskustas šaknis džiovinant saulėje. Šaknys balinamos mirkant jas kalkių skiedinyje.
• Juodasis imbieras - nenuskustos šaknys nuplikinamos verdančiu vandeniu, o po to džiovinamos.

Geresnis yra baltasis imbieras. Imbiero šaknys turi malonų kvapą ir deginantį skonį. Į prekybą imbieras patenka šakniastiebių gabalų pavidalu ir dažniausiai maltas, miltelių pavidalu. Eterinio aliejaus imbieras turi ne mažiau kaip 1,5%.


Naudojimas:

Imbieras naudojamas turbūt visose pasaulio virtuvėse.

Indijoje gaminami kelių rūšių miltai su džiovintu imbieru. Dažnai maisto gamyboje naudojami aštraus skonio ir aitraus kvapo imbiero milteliai, kuriais gardinami kiaulienos, jūros gėrybių, žuvies, avienos, jautienos bei paukštienos patiekalai.

Imbiero dedama į įvairius sultinius, sriubas, saldžiarūgščius padažus.

Imbieras labai plačiai naudojamas konditerijoje: skaninami gėrimai, dedama į įvairiausius konditerinius kepinius, daromi įdarai, saldainiai.

Geriausiai imbieras dera su: morkomis, vištiena, šokoladu, vaisiais, kumpiu, ledais, melionu, svogūnais, kiauliena, moliūgais, ryžiais, pomidorais.

Imbieras be galo turtingas vitaminais C, B1, B2, A, jame gausu magnio, fosforo, kalcio, taip pat aptinkama geležies, kalio, natrio ir cinko.

Maltas imbieras yra intensyvesnio skonio nei šviežias, tad nepadauginkite gardindami patiekalus.


Imbieras liaudies medicinoje:

• gerina, skatina virškinimą.
• malšina žarnyno spazmus.
• vartojamas nuo pilvo pūtimo.

S k a i t y t i  t o l i a u  »»