Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Kalendra

Kalendra - Coriandum sativum - tai salierinių šeimos vienmetis augalas, kurio sėklos (gali būti ir maltos) bei lapeliai naudojami kaip prieskonis. Kilusi iš pietvakarių Europos ir Viduržemio jūros regiono. Augalas stačiais viršuje šakotais stiebais (apie 50 cm) ir suskaldytais į daugelį siaurų skiltelių lapais. Smulkūs balti ar rožiniai žiedai susitelkę skėteliais. Sunokę vaisiai gelsvai rudi, saldžiai aštraus skonio, stipraus savito kvapo. Nesunokusios sėklos ir vaisiai yra nemalonaus kvapo.

Kalendra

Kalendros istorija siekia neatmenamus laikus. Ją augino Persijoje dar prieš 3000 metų ir naudojo Babilono kabantiems sodams aromatizuoti. Kalendra minima net Biblijoje, kur dangaus mana minima „kaip kalendros sėklos, tik baltos“. Kalendra ilgainiui vis populiarėjo – ją naudojo ir kaip prieskonį, ir kaip vaistą. Iki šiol kalendra naudojama Indijoje kaip tonizuojantis ir kosulį gydantis vaistas. Kaukazo virtuvėje kalendra dar žinoma pavadinimu „kinza“ arba kinietiška petražolė, dėl savo panašumo į šį augalą. Armėnijoje šis augalas dar vadinamas kindzėr, Gruzijoje — kindzis, Azerbaidžane — kišnitas.

Viduramžiais kiniečiai tikėjo, kad kalendra gali padaryti žmogų nemirtingą. Senovės egiptiečiai dėdavo kalendos į faraonų kapus, o Pietryčių Azijoje kalendra garsėjo kaip jausmus žadinantis augalas. Kalendra be viso to puikiai kelia apetitą.

Mums įprasti kalendros žirneliai – tai tik dalis šio nepaprasto augalo. Kalendra yra tos pačios šeimos augalas, kaip ir mums įprasta petražolė, tačiau kalendros lapai blyškesni, labiau banguoti, ir skonis jų bei aromatas visiškai kitoks.

Šviežia ir džiovinta kalendra sutinkama Šiaurės Amerikos, Meksikos, Šiaurės Afrikos, Indijos ir Pietryčių Azijos, Kaukazo šalių virtuvėse, o taip pat tarnauja vienu iš pagrindinių garsių prieskonių mišinių ingredientų, tokių kaip curry, čili, garam masala ir berber.

Rytų šalyse, ypač indų virtuvėje be kalendros sunkiai įsivaizduojamas valgio gaminimas.


Naudojimas:

Kalendros sėklos yra daug aitresnės, dėl to šio prieskonio naudokite saikingiau, o valgį galite skaninti bet kuriuo metu – netgi prieš pradedant virti ar kepti, pavyzdžiui, įtrinant mėsą ar žuvį.
Sėklų grūdeliai dažniausiai naudojami paskaninti dešras, duonos gaminius, konservus, silkės patiekalus ar marinatus marinuojant, acto aromatizavimui.

Žali lapeliai naudojami troškiniams, sriuboms, salotoms, padažams.
Šviežios ar džiovintos kalendros lapus naudokite gausiai – dėkite jos į patiekalus ne žiupsneliais, o valgomaisiais šaukštais.
Kalendros lapus dėkite valgio gaminimo pabaigoje, kad augalas neprarastų savo aromato.

S k a i t y t i  t o l i a u  »»