Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Kardamonas

Kardamonas - Elettaria cardamomum - tai, saldus, aromatingas, maloniai primenantis sakus. Po šafrano ir vanilės tai brangiausias ir populiariausias prieskonis.

Kardamonas

Kardamonas – nendrinio imbierinių šeimos augalo pluoštinės ankštys ir jose esančios sėklos. Kardamono sėklos bręsta ankštyse ištisus metus, bet skirtingu laiku, dėl to gali būti renkamos tik rankiniu būdu po vieną atrenkant nevisai sunokusias, kol šios sunokusios nesprogo ir neišbarstė brangių sėklų.


Kardamono sudėtis

Kardamonas turi kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko.
Gamtinio cinko jame yra daugiau nei kituose prieskoniuose.
Taip pat yra B grupės vitaminų – B1, B21, B3.


Kardamono naudojimas:

Kardamoną kaip prieskonį naudojo jau romėnai, šiandien iš europiečių jį bene labiausiai mėgsta skandinavai. Sėklos naudojamos visame pasaulyje – patiekalams ir kramtomiesiems produktams (kramtomosios gumos giminaičiams) gardinti. Tai mėgstamas indų, Pakistano, persų virtuvės prieskonis.

Kardamoną labiausiai mėgstantys vokiečiai ir skandinavai juo gardina mėsos ir žuvies patiekalus, aromatizuoja likerius.

Kardamonas suteiks pikantišką kvapą patiekalams iš kepenų. Juo gardinami meduoliai, kompotai, vaisių patiekalai.

Jo deda ir į sriubą, buljonus, ryžius bei įvairius padažus.

Kardamonas mažina vandens ir gleivių kiekį organizme, todėl jį galima dėti kepant vaisius, ypač kriaušes.

Arabai nuo neatmenamų laikų kardamono grūdelių berdavo į kavą (žiupsnelis ką tik sumalto kardamono sumaišomas su malta kava arba į kavinuką įdedamos kelios sėklelės).
Kinai - į arbatą.
Europoje kardamonas tradiciškai naudojamas sausainiams ir meduoliams gardinti.
Skandinavai gardina juo saldžius mielinius kepinius, paštetus bei dešras.
Šri Lankoje kardamonu ir cinamonu gardinami aštrūs jautienos ar vištienos troškiniai (kariai). Visame Indijos pusiasalyje šiomis sėklelėmis skaninami ir saldūs patiekalai.

• Ypač skani ir labai naudinga arbata lygiomis dalimis sumaišius kardamoną, kuminą ir kalendrą. Ji pašalina sunkumą visame kūne.

S k a i t y t i  t o l i a u  »»