Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Kardamonas

««  S k a i t y t i  p r a d ž i ą

• Ajurvedoje jis vartojamas maltas, užverdant su pienu: trečdalis arbatinio šaukšteliuo kardamono puodeliui pieno (toksinų šalinimui).

• Suvalgę kasdien 4-5 sėkliukes kardamono su šaukšteliu medaus pagerinsite regėjimą, nervų sistemos veiklą ir apsaugosite savo organizmą nuo kenksmingų mikrobų.

• Aromatinė arbata iš kardamono: trečdalis šaukštelio malto kardamono sėkliukių, tiek pat džiovinto imbiero ir du malti gvazdikėliai puodeliui vandens (200 ml). Padeda persivalgius ar nevirškinant, aktyvuoja žarnyno veiklą.


PATARIMAI naudojant kardamoną:

• Geriau pirkti kardamono sėklas ir susimalti jas prieš pat dedant į patiekalą, kitaip praras savo savybes ir bus bevertis.
• Sodriai žalios sėklelės vertingesnės už blyškias.
• Paprastai prieskonio reikia nedaug.
• Gaminant punšą arba karštą vyną galima įmesti kelias kardamono sėklas.
• Kardamonu kvepianti kava yra beveik tapusi arabų svetingumo simboliu. Žiupsnelis ką tik sumalto kardamono sumaišomas su malta kava arba į kavinuką įdedamos kelios sėklelės.
• Nemaltas laikosi labai ilgai – kelerius metus.


Kardamonas liaudies medicinoje:

• Gydo kraujagyslių ligas.
• Palengvina atsikosėjimą.
• Padeda pagerinti balsą. Geriant su pienu atpalaiduoja balso stygas.
• Padeda skydliaukės veiklai.
• Kardamonas stiprina, gydo širdį (keletas sukramtytų kardamono sėkliukių yra nuostabus tonikas širdžiai).
• Gerina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
• Gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą.
• Kardamonas turi savybę šalinti toksinus.
• Suteikia puikų burnos kvapą.


DĖMESIO

• Kardamono reikėtų nenaudoti esant skrandžio opoms.

Kardamonas