Dabar esate » Prieskoniai Sveiki užsukę ;)
«« S k a i t y t i p r a d ž i ą
Ajurvedoje jis vartojamas maltas, užverdant su pienu: trečdalis arbatinio šaukšteliuo kardamono puodeliui pieno (toksinų šalinimui).
Suvalgę kasdien 4-5 sėkliukes kardamono su šaukšteliu medaus pagerinsite regėjimą, nervų sistemos veiklą ir apsaugosite savo organizmą nuo kenksmingų mikrobų.
Aromatinė arbata iš kardamono: trečdalis šaukštelio malto kardamono sėkliukių, tiek pat džiovinto imbiero ir du malti gvazdikėliai puodeliui vandens (200 ml). Padeda persivalgius ar nevirškinant, aktyvuoja žarnyno veiklą.
PATARIMAI naudojant kardamoną:
Geriau pirkti kardamono sėklas ir susimalti jas prieš pat dedant į patiekalą, kitaip praras savo savybes ir bus bevertis.
Sodriai žalios sėklelės vertingesnės už blyškias.
Paprastai prieskonio reikia nedaug.
Gaminant punšą arba karštą vyną galima įmesti kelias kardamono sėklas.
Kardamonu kvepianti kava yra beveik tapusi arabų svetingumo simboliu. Žiupsnelis ką tik sumalto kardamono sumaišomas su malta kava arba į kavinuką įdedamos kelios sėklelės.
Nemaltas laikosi labai ilgai kelerius metus.
Kardamonas liaudies medicinoje:
Gydo kraujagyslių ligas.
Palengvina atsikosėjimą.
Padeda pagerinti balsą. Geriant su pienu atpalaiduoja balso stygas.
Padeda skydliaukės veiklai.
Kardamonas stiprina, gydo širdį (keletas sukramtytų kardamono sėkliukių yra nuostabus tonikas širdžiai).
Gerina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą.
Kardamonas turi savybę šalinti toksinus.
Suteikia puikų burnos kvapą.
DĖMESIO
Kardamono reikėtų nenaudoti esant skrandžio opoms.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!