Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Krapai

Krapai - Anethum graveolens - kilę iš Azijos, kur, kaip teigiama, buvo vartojami jau prieš 5000 metų. Viduramžiais krapus naudojo apsisaugojimui nuo raganų.

Krapai

Tai vienmetis prieskoninis bei vaistinis augalas, kilęs Viduržemio jūros rytinėje pakrantėje ir plačiai naudojamas visame pasaulyje.

Krapai labai vertingi, kadangi turi daug eterinių aliejų, vitaminų, mineralinių druskų, geležies, fosforo, kalio. Krapuose gausu vitamino C, karotino, vitaminų B1, B2, PP, kalcio, magnio. Visos dalys maloniai specifiškai kvepia.


Naudojimas:

Šis augalas tinka kaip uždaras įvairiems patiekalams. Jis aromatizuoja maistą, suteikia malonų skonį, praturtina vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis.

Jų dedama į salotas, mišraines, mėsos, žuvies, daržovių sriubas bei antruosius patiekalus.

Dedami į paruoštus patiekalus arba 5-10 minučių prieš baigiant virti.

Taip pat beriama ant sumuštinių, skaninamas majonezas.

Sėklomis skaninami duonos gaminiai, actas, marinatai.

Eterinis aliejus naudojamas konditerijos, likerių pramonėje ir parfumerijoje.

Krapai tinka prie žuvies patiekalų, agurkų, bulvių, kiaušinių, sriubų, grietinės, majonezo, lašišos, silkės bei minkštų sūrių.

Krapai – neatskiriama raugintų agurkų ir ne tik.. dalis.

Krapus galima šaldyti.


Krapai liaudies medicinoje:

• Krapų sėklos palengvina virškinimą,
• Užkerta kelią susidaryti žarnyne dujoms,
• Reguliuoja žarnyno veiklą,
• Mažina kraujo spaudimą,
• Padeda, gydyti vaikus nuo naktinio šlapimo nelaikymo,
• Kūdikiams duodama silpna krapų arbata, jei juos kamuoja pilvo skausmai,
• Krapuose yra daug antioksidantų,
• Tinka sergant stenokardija,
• Širdies veiklos nepakankamumu,
• Patariama daugiau naudoti, turint akmenų inkstuose ar šlapimo pūslėje.