Dabar esate » Prieskoniai Sveiki užsukę ;)
Kmyninis kumynas arba Kmyninis kuminas (Cuminum Cyminum), paprastai vadinamas tiesiog Kuminas - tai prieskoninis ir vaistinis dvimetis salierinių šeimos žolinis augalas, kilęs iš Viduržemio regiono ir Egipto. Dar žinomas kaip Romos, Egipto, baltieji arba indiški kmynai.
Kmyninis kuminas dažnai painiojamas su lietuviškais kmynais dėl sėklų panašios formos, tačiau nei skoniu nei aromatu nieko bendro neturi.
Kuminas užauga iki 0,5 m., žydi baltos arba rožinės spalvos žiedais. Po 4 mėnesių subrandina sėklas.
Kuminas tai vienas iš populiariausių prieskoninių augalų pasaulyje, labai populiarus Indijoje, Šiaurės Afrikoje, daugelyje Azijos šalių, Lotynų Amerikoje bei Europos pietuose. Azijos šalyse kuminas net vadinamas prieskonių karaliumi.
Maistinė vertė - 100 gr kumino:
apie 374 kCal,
cholesterolio - 0 mg,
angliavandenių - 44 gr.
baltymų - 18 gr.
cinkas - 4.8 mg.
geležies - 66,4 mg.
Fosforas - 499 mg
kalcio - 931 mg.
natris - 168 mg.
magnis - 931 mg.
Manganas - 3,333 mg.
Kalis - 1 788 mg.
Vitaminas C - 7,7 mg.
Vitaminas A - 1270 IU.
Vitaminas B1 - 0.628 mg.
Vitaminas B2 - 0.327 mg.
Vitaminas B3 - 4.579 mg.
Vitaminas B6 - 0.435 mg.
Vitaminas B4 - 24.7 mg.
Vitaminas E - 3.33 mg.
Vitaminas K - 5.4 μg.
Kuminas yra neįprasto, intensyvaus, stipraus, kartaus ir labai savito aromato ir skonio prieskonis, primenantis riešutų skonį.
Kuminų naudojamas patiekaluose:
daržovių patiekalams, ypač derinasi su saldžiosiomis bulvėmis, moliūgais, morkomis, žiediniais kopūstais, avokadu,
ryžių patiekalams,
avinžirnių patiekalams,
žuvies patiekalams,
vištienos, avienos patiekalams,
salotoms,
sūriui,
padažams,
paskaninti jogurtui,
paskaninti užtepėlėms,
troškiniams,
tirštoms sriuboms,
aromatingai ir skaniai arbatai,
ir žinoma plovams - yra pagrindinis plovo prieskonis.
dažnai įeina į prieskonių mišinius: garam masala, kario mišinius, Chili con Carne (meksikietiškam aitriam mėsos troškiniu).
kuminas derinasi su maltais čili pipirais, česnakais, svogūnais ir paprikomis.
Beje, teigiama, kad kumino skonis geriausiai atsiskleidžia, kai prieš pat vartojimą kuminų sėklos paskrudinamos sausoje keptuvėje ir sumalamos.
Kaip išsivirti Kuminų arbatos?
Stikline karšto vandens užpilkite arbatinį šaukštelį kuminų sėklų, palaikykite 10 minučių, kad pritrauktų ir nukoškite, įdėkite kelias skilteles citrinos arba išspauskite sulčių, jei mėgstate saldžiai įsidėkite medaus.
Kuminų bei kuminų arbatos nauda:
efektyviai naikina sunkumo jausmą, sočiau pavalgius,
rekomenduojama vakarais, esant miego sutrikimams,
tinka peršalus bei kosint, lengvina atsikosėjimą, suskystina kvėpavimo takuose esančius skreplius,
gerina kvėpavimo takų veiklą,
dėl sudėtyje esančio vitamino C, stiprina imunitetą,
lengvina menstruacijų skausmus,
tonizuoja organizmą,
mažina skrandžio spazmus - į stiklinę vandens į berkite arbatinį šaukštelį kumino sėklų, užvirkite, kai vanduo tampa rudas, nukelkite nuo viryklės, atvėsinkite ir gerkite tris kartus per dieną,
įdėjus į patiekalus, ypač pupų, žirnių, kopūstų, lęšių slopinamas dujų išsiskyrimas bei išvengiama nemalonaus vidurių pūtimo,
rekomenduojamas sergant hemorojumi - veikia kaip natūralūs laisvinamieji,
lengvina alergijų simptomus,
skatina medžiagų apykaitą, tad itin naudingas norint numesti svorį, teigiama prieskonis natūraliai tirpdo riebalus, ypač pilvo srityje,
pasižymi raminamuoju poveikiu, naudingas esant stresui bei nerimui,
stiprina širdį ir nervų sistemą,
pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kumino nuovirai padeda išgydyti odą puolančias infekcijas,
stimuliuojančių baltųjų kraujo kūnelių gamybą,
rekomenduojamas esant vėžiniams susirgimams.
Kuminas pasaulyje:
Izraelyje - be kumino neįsivaizduojamas nacionalinis patiekalas Falafel.
Prancūzijoje - kepama ypatinga kuminų duona.
Olandijoje - labai populiarus kuminų sūris.
Danijoje - populiarus fermentinis sūris su kuminu.
Bulgarijoje - be kuminų neįsivaizduojamas joks kepsnys.
Arabijoje - populiarus avinžirnių pasta hummus su kuminais.
Šri Lankoje - populiarus kumino ir kalendros derinys.
Kaip atskirti kmynus nuo kuminų?
pagal spalvą - kuminas yra šviesesnis, ir dažniausiai turi oranžinį ar geltoną atspalvį.
pagal skonį - kuminas paprastai turi šiek tiek karstelėjusį skonį, juo netgi galima pakeisti mums įprastus juoduosius pipirus.
Kuminų arbatą rekomenduojama gerti apie mėnesį, o po to daryti pertrauką. Nes kaip ir visų vaistažolinių arbatų vartojimas turi būti saikingas.
Kuminas prietaruose:
Senovėje kuminas simbolizavo godumą, pyktį ir nesugyvenamą charakterį.
Kiek vėliau.. viduramžiais kuminas jau simbolizavo sąžiningumą bei ištikimybę.
Europoje dar iki šių dienų yra tikinčių vestuvių tradicija, kai jaunieji per visą vestuvių ceremoniją nešiojasi kuminų sėklyčių - tikėta, kad tuomet būsimos šeimos gyvenimas bus ilgas ir laimingas.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!