Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Kurkuma (ciberžolė)

Kurkuma - Curcuma domestica - Ciberžolė - tai aromatinis, daugiametis metro aukščio augalas, turintis stambius ovalius lapus, augančius tiesiai iš šakniastiebio, lapai nuo šviesiai iki tamsiai žalios spalvos. Iš pirmo žvilgsnio primena nendres.

Kurkuma (ciberžolė)

Iš kurio šakniastiebio paruoštas prieskonis priskiriamas klasikiniams. Augalas kilęs iš Pietryčių Indijos, kur daugiausia auginamas ir dažniausiai vartojamas kaip prieskonis arba puikus dažiklis. Tai imbierinių (Zingiberaceae) šeimos augalų gentis. Gentyje yra apie 80 rūšių.

Vaistinė augalinė žaliava – šakniastiebiai kasami rudenį. Jie plaunami, veikiami karštu vandeniu, kad prarastų daigumą. Tada įgyja geltoną spalvą. Šakniastiebiai cilindro arba kiaušinio formos.

Europos pirklių, kurie nuolat ieškojo, kuo nustebinti Europą, dėka šis prieskonis tapo žinomas Europos gurmanams dar viduramžiais.

Naudojimas:

Dažniausiai kurkumą vadindavo „indišku šafranu“. Indijoje kurkuma naudojama ne tik kaip prieskonis, bet ir kaip dažiklis kosmetikoje.

Kurkuma turi švelniai aitrų, malonų, kartais vos pagaunamą aromatą ir, priklausomai nuo naudojamo kiekio, aštrų ar net deginantį skonį.

Kurkuma gali būti naudojama kaip produktų konservantas. Valgiai, kuriuose naudojama kurkuma, ilgiau išlieka švieži.

Nedidelis kurkumos kiekis pagerina saldumynų ir marinatų aromatą, kurkuma naudojama mėsos, paukštienos, žuvies ir daržovių patiekalams.

Taip pat puikiai dera prie omletų, kitų kiaušinių patiekalų, ryžių, makaronų, baltų padažų ir sriubų.

Kurkuma – labai mėgstamas prieskonis Vidurinėje Azijoje, kur ji yra vartojama su aviena, plovu, daržovėmis.

Dažiklis kur kurkuma tirpsta riebaluose, dėl to maisto pramonėje yra naudojamas sviesto, margarino, garstyčių, sūrių, saldžių gėrimų, saldumynų, likerių dažymui.

Kurkuma – viena iš sudedamųjų klasikinio prieskonių mišinio „curry“ (kari) dali.

Ji naudojama su saiku, kadangi perdozavimas gali neigiamai atsiliepti patiekalo skoniui. Kurkuma patiekalai skaninami ruošimo pradžioje, subėrus prieskonį kartu su produktais.

Patarimai:

• kukurma palyginti pigus šafrano pakaitalas. Tad jei nutarėte gaminti patiekalą, kurį reikia paskaninti šafranu, o turite tik ciberžolės (kurkumos) - ji puikiai tiks.

Liaudies medicinoje:

S k a i t y t i  t o l i a u  »»