Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Mairūnas

Mairūnas - Origanum majorana - sveikas ir naudingas prieskonis. Augalas 15-40 cm aukščio, apaugęs tankiais plaukeliais. Lapai trumpakočiai, kiaušiniški. Žiedynas susideda iš keleto žiedų puokščių. Vainikėlis baltas arba šviesiai rausvas. Žydi liepos – rugpjūčio mėn.

Mairūnas

Naudojimas:

Skandinavijos šalyse mairūnai labiausiai žinomi kaip žirnių sriubos prieskoniai.

Tačiau šie puikūs prieskoniai tinka ir kitoms sriuboms, apkepams, troškintiems patiekalams, makaronų padažams, briedienai ir įvairiausių rūšių dešroms. Šie prieskoniai nepakeičiami gaminant dešras, ypač jie populiarūs Vokietijoje, vokiečių kalba net pavadinimas reiškia „dešros žolelė“.

Jie idealiai tinka prie sunkių, riebių mėsos patiekalų – tai susiję su jų savybe lengvinti virškinimą. Mairūnų beriama į maltą mėsą (skirtą ne tik maltiniams, bet ir balandėliams, koldūnams), dedama į paštetus, gardinama rūkyta, troškinta mėsa. Be šių prieskonių sunku įsivaizduoti keptą žąsį, antį ar net vištą.

Jie tinka ir padažams prie mėsos pagardinti.

Mairūnai vartojami marinuojant ar raugiant agurkus, patisonus, pomidorus, kopūstus.

Jais galima pakeisti pipirus.

Iš tradicinių prieskonių su mairūnais labiausiai dera laurų lapai, juodieji ir kvapieji pipirai.

Augalas kaupia eterinį aliejų, kuris vartojamas konservų, degtinės – likerių gamyboje.


Mairūnas liaudies medicinoje:

• Mairūnas padės esant skrandžio ir žarnyno problemoms;
• Gerina virškinimą,
• slopina migreninius galvos skausmus,
• ramina nervų sistemą,
• gydo nemigą,
• jame yra flavonoido Apigenino pasižyminčio antivėžiniu veikimu.