Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Oreganas

Oreganas - tai paprastasis raudonėlis - viduržemio jūros regiono prieskonis, kuris yra nepakeičiamas prieskonis italų, graikų ar ispanų virtuvėje. Šis prieskonis, labai panašus į mairūną, tik ne toks švelnus ir truputį aštresnis. Dėl savo aštresnio skonio, oreganą reikia naudoti atsargiau nei mairūną. Raudonėlio kelios rūšys, iš kurių viena yra Meksikietiškas raudonėlis(oreganas). Jo skonis yra stipresnis nei paprastojo raudonėlio.

Oreganas

Vartojama viršutinė raudonėlio stiebo dalis su lapais ir žiedais.

• Dažniausiai gardinami tokie patiekalai kaip pica, makaronai ar kiti iš Europos pietų kilę patiekalai.
• Raudonėliais paskaninami sultiniai, padažai, jūros gėrybės, kiauliena, jautiena, laukinių paukščių mėsa, tinka ir patiekalams į kurių sudėtį įeina ir grybai.
• Tinka sriuboms, žuvies ir kiaušinių, varškės patiekalams paskaninti.
• Raudonėliai ypač tinka raugiant agurkus, marinuojant ryškesnio aromato neturinčias cukinijas bei patisonus, konservuojant pomidorus, paprikas.
• Kaip ir bazilikais, raudonėliais galima aromatizuoti actą bei aliejų.
• Raudonėlių lapais aromatizuojama gira bei alkoholiniai gėrimai.

Raudonėliai puikiai dera su alyvuogėmis ir kaparėliais.


Raudonėlis liaudies medicinoje:

• Pasižymi antiseptinėmis savybėmis.
• Jų nuoviras gali būti naudojamas kosuliui lengvinti bei žaizdoms dezinfekuoti,
• tinka aromatinėms vonioms, sausiems ir drėgniems kompresams nuo sąnarių ligų.
• Manoma, kad šis augalas turi ir antispazminių ir raminamųjų savybių.
• Raudonėliai gerai veikia sutrikusią centrinės nervų sistemos funkciją,
• gydo nemigą,
• gydo nervinę įtampą,
• lengvina žarnyno spazmus bei vidurių užkietėjimą,
• gerina apetitą,
• reguliuoja virškinimą.
• gerai valo kraują,
• tinka naudoti sergant siabetu.
• arbata vartojama kaip priešvėžinis vaistas.