Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Svogūnai

Svogūnas - tai viena labiausiai paplitusių prieskoninių daržovių, kuri vartojama ir žalia, ir virta, ir kepta ir džiovinta.

Svogūnai

Svogūnų lapai tuščiaviduriai, užauga iki 30-40 cm. Požeminiai augalo gumbai, taip pat vadinami svogūnais, – apvalūs arba pailgi, padengti kelių sluoksnių odele (lukštais).


Naudojimas:

Svogūnas bei svogūnų laiškai labai vertingi maistine sudėtimi - juose gausu vitaminų (C -60 mg%, B2, karotino -4 mg%,pektino), eterinių aliejų,cukraus.

Tinka prie: mėsos, paukštienos, daržovių, grybų, miltinių gaminių, žuvies ir kt. Dera su daugeliu prieskonių.

Galvutės ir laiškai tiek švieži, tiek džiovinti tinka sriuboms, troškiniams, salotoms.


Kai svogūnai yra pjaustomi arba valgomi, yra pažeidžiamos jų ląstelės ir į orą patenka dujos, kurios erzina akis.

Vienas iš būdų išvengti akių erzinimo yra pjaustyti svogūnus po tekančiu vandeniu arba vandeniu pripildytame puode.

Paprastesnis, bet ne toks efektyvus būdas yra palikti svogūną šlapią pjaustymo metu. Vanduo neleidžia dirginančioms medžiagoms pasiekti akių.

Taip pat akių erzinimą galima sumažinti nepjaustant svogūno šaknies arba darant tai pabaigoje, nes šaknyje dirginančių medžiagų koncentracija yra didesnė.

be to, patartina naudoti aštrų peilį – taip bus pažeidžiama mažiau ląstelių ir todėl išleidžiama mažiau erzinančių medžiagų.


Svogūnai liaudies medicinoje:

• Svogūnų vartojimas rekomenduojamas, kad pagerintume regėjimą ir klausą.
• Svogūnų laiškai yra puikūs įvairių organizmo bakterijų naikintojai.
• vartojamas bronchitui gydyti,
• imuniteto stiprinimui.
• svogūnų sultimis gydomos žaizdos, nudegimai, akių miežis, ausų uždegimas.


Be to:

• svogūnas naudojamas kaip natūrali trąša – lukštų nuoviras pilamas į dirvą, stabdo bakterijų vystymąsi.

• taip pat, svogūnų lukštai naudojami natūraliam dažymui: vilnos, medvilninių audinių, velykinių kiaušinių. Jų nuoviras suteikia tam tikrą atspalvį šviesiems plaukams.

• voratinklinei erkutei, amarams naikinti - 200 g lukštų užpilami kibiru šilto vandens ir 4-5 dienas palaikoma, kad pritrauktų.