Dabar esate » Prieskoniai Sveiki užsukę ;)
Vaistinis kietis arba peletrūnas - vaistažolinis augalas, užaugantis net iki 60-150 cm aukščio, stiebas tiesus, lapai ilgi, ištisiniai, viršūnėje su trumpais dygleliais. Graižai rutuliški. Siaurame šluoteliniame žiedyne susitelkę balsvi smulkūs žiedai.
Peletrūnai po žiemos atželia balandžio mėnesio pradžioje arba viduryje, o birželio mėnesio pabaigoje ar liepos mėnesio pradžioje subrandina butonus. Pražysta peletrūnai rugpjūčio mėnesio viduryje ar pabaigoje ir žydi iki spalio mėnesio vidurio.
Džiovinimas:
Geriausiomis gydomosiomis savybėmis pasižymi krūmų viršūnėlės, kurias patariama nupjauti iki to laiko, kol nesusiformavo šio augalo butonai. Peletrūno lapus reikia išdžiovinti gana skubiai ir ne aukštesnėje nei +35 laipsnių temperatūroje. Jei peletrūnus džiovinsite karštesnėmis sąlygomis, pranyks aromatas, o peletrūnai paruduos.
Vaistinis kietis arba peletrūnai pasižymi gan stipriu ir specifiniu kvapu, kurį sukelia eteriniai aliejai, šviežia ir džiovinta kiečio žolė nuo seno vartojama kaip prieskonis, ypač mėgstamas Kaukazo, prancūzų virtuvėse.
Naudojimas:
Peletrūnais patariama skaninti įvairias salotas, sriubas, padažus, daržovių, mėsos ir varškės patiekalus, marinuotus agurkus ir pomidorus.
Prancūzų virtuvėje jis labai dažnai derinamas su vištiena, lazanija, žuvies ir kiaušinių patiekalais, švieži ūgliai bei šakelės taip pat dedami į actą, kad suteiktų jam aromatą t.p sušvelnina acto skonį.
Taip pat, šis prieskonis dedamas į raugiamus agurkus, pomidorus, grybus, į marinatus.
Kietis valgomas su sūriu, rūgpieniu, kaip salotos ir stalo žalumynas.
Vaistinis kietis (peletrūnas) liaudies medicinoje:
pasižymi šlapimą varančiomis savybėmis.
gėrimai (tiek alkoholiniai, tiek ir nealkoholiniai), kurių sudėtyje yra peletrūno, stimuliuoja virškinamojo trakto sulčių išsiskyrimą bei gerina apetitą,
gerina virškinimą,
tinka nuo vidurių pūtimo,
skystu ekstraktu gydomas lėtinis gastritas su pakitusia skrandžio sulčių sekrecija. 1-2 valgomieji šaukštai ekstrakto, išgerti 15-20 min. prieš valgį, padeda normalizuotis skrandžio sulčių rūgštingumui.
šaknų degtinės antpilas XIX a. buvo vartojamas kaip raminantis ir traukulius slopinantis vaistas, duodamas nuo epilepsijos.
esant avitaminozei.
palengvina kvėpavimą,
padeda organizmui geriau įsisavinti vaistus,
gerina miegą,
patariama gydyti ir kraujagyslių ligas.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!