Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti valgant? » Ką valgyti pusryčiams?

Avižinių dribsnių košė

Mes dažnai verdame paprastas avižinių dribsnių košes, jas gardiname su įvairiausiomis uogomis, vasarą žaliomis, vėliau šaldytomis, taip pat riešutais, saulėgražomis, džiovintais vaisiais ir medumi.

Ir šiaip mes verdame, bet avižinių dribsnių tikrai nebūtina virti, nevirtos žinoma ir sveikiau, taigi jas galima tiesiog išbrinkinti ir valgyti, tačiau tai žinoma, skonio reikalas.

O va sveikos mitybos specialistai teigia, kad košėms skaninti netinka uogienės, uogos, cukrus ar švieži ar džiovinti vaisiai, nes cukrus trikdo grūdinių produktų pasisavinimą. Geriausia košes valgyti pagardinant įvairiais prieskoniais: cinamonu, kalendra, kumynu, kmynais, troškintomis daržovėmis ar džiovintais grybais, taip pat tinka jų sultiniai. Puikus gardinimo pasirinkimas šaukštelis sviesto, intensyvaus skonio šalto spaudimo aliejaus ar užtepėlės, pavyzdžiui pesto. Puikiai dera smulkiai papjaustytos paprikos, agurkai ar avokadai.
Beto, rekomenduoja rinktis neskaldytų avižinių grūdų košes.

Avižos yra puikus skaidulų šaltinis - jose yra idealus abiejų būtinųjų rūšių mišinys (55 proc. tirpiųjų ir 45 proc. netirpiųjų). Būtent dėl avižose esančių tirpiųjų skaidulų, vadinamų beta gliukanais, avižiniai dribsniai yra itin vertingi maistui.


Kasdieninė avižinių dribsnių porcija:

• padeda sumažinti cholesterolio kiekį,
• sumažina širdies bei kraujagyslių ligų,
• insulto riziką,
• stiprina organizmo imuninę sistemą
• padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje,
• suteikia organizmui sotumo jausmą.


Tačiau, avižinius dribsnius, vertėtų pakeisti kažkokia kita koše, jei:

• esate jautrūs glitimui,
• kenčiate nuo su šlapimo rūgštimi susijusių sutrikimų.

[Laima]