Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis

Skanaus kompoto subtilybės

• Namuose gamintus kompotus nuolat tikrinkite, ar dangteliai nepradėjo pūstis. Ypač dažnai juos tikrinkite pirmosiomis 10 – 15 dienų. Pastebėję, kad dangtelis pradeda pūstis, stiklainį tuojau atidenkite, kompotą (arba sultis) perkaitinkite ir tuojau pat sunaudokite.

• Vaisių kompotai ypač naudingi žmonėms, kurie negali valgyti šviežių vaisių.

• Jeigu pastebėjote, kad kompotų sirupas drumzlinas, tikriausiai kompotas jau sugedęs ir nebetinkamas vartojimui. Kartais iš pažiūros kompotas atrodo be priekaištų, bet, atidengus stiklainį, jaučiamas puvėsių kvapas, šitokio kompoto nenaudokite, nes galite apsinuodyti. Pradėjusius rūgti kompotus, kuriuose jaučiamas alkoholio kvapas, išpilkite į puodą ir pavirinkite ne mažiau kaip 10 minučių. Vyšnių, juodųjų serbentų ir mėlynių kompotai ilgainiui gali įgauti violetinę spalvą. Nenusiminkite, kompotai nesugedo: jie visiškai tinka maistui.

• Rūgščių vaisių kompotui reikia daug cukraus. Įberkite žiupsnelį druskos, tuomet reikės mažiau cukraus, ir kompotas bus skanesnis.

• Rūgščių vaisių kompotas bus aromatingesnis, jei į jį įpilsite 2 – 3 šaukštus baltojo vyno, o į vyšnių ir braškių bei slyvų kompotą – 1 – 2 šaukštus raudonojo vyno.

• Jeigu, virdami obuolių arba kriaušių kompotą, į jį įdėsite apelsinų arba citrinų žievelių, jis bus malonaus skonio ir aromatingas. Ataušus kompotui, žieveles išimkite ir įpilkite truputį vyno.

• Jeigu verdate kompotą, iš džiovintų vaisių, vaisius ir cukrų dėkite į verdant vandenį kartu.

• Juodųjų slyvų kompotas bus skanesnis, jei jį virsite ne vandenyje, o arbatoje. Baigę virti, įlašinkite citrinos sulčių. Ilgiau kaip metus nelaikykite kompotų, ypač pagamintų iš vaisių su kauliukais (vyšnių, abrikosų, slyvų), nes juose kaupiasi žmogaus organizmui kenksminga ciano vandenilio rūgštis.

• Gaminant slyvų kompotus būtina pašalinti kauliukus, nes juose yra amigdalino, kuris, veikiamas sėklose esančio fermento emulsino, esant sąlyčiui su vandeniu (seilėmis), skyla į nuodingą cianido rūgštį, benzoino aldehidą ir gliukozę.