Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti perkant maisto produktus

Kaip išsirinkti kokybišką medų?

Pasirodo medaus padirbinėtojų arsenalas gan platus: cukrus, miltai, krakmolas, želatina, kreida ir net alūno milteliai :(

Medaus kokybė vizualiai pirkimo vietoje:

• Perkant turguje.. pirmiausiai medus turi būti sufasuotas į sandarius indelius, etiketėje nurodytas bityno adresas, bitininko rekvizitai bei data kada surinktas medus.

• Pirmasis kokybiškas medus prekyboje dažniausiai pasirodo birželio pradžioje, o jei pavasaris itin ankstyvas gegužės pabaigoje.

• Šviežias medus būna skystai klampus.

• Pavasarinis kokybiškas medus, kristalizuojasi 2-3 savaičių bėgyje ir būna šviesios spalvos.

• Geras medus susikristalizavęs turės susidariusią balta putelę, kuri dažnai matoma indo šonuose.

• Geras medus paprastai inde kristalizuojasi tolygiai.

• Skystas medus paprastai būna tik vasarą. Jeigu šaltuoju metų laiku perkate skystą medų, vadinas perkate pašildytą ar su cukraus sirupu sumaišytą, be jokių gydomųjų savybių "medų", nes medų pašildžius jis praranda savo pagrindines naudingąsias savybes.


Medaus kokybės tikrinimas namuose:

• Gerą medų ištirpinus vandenyje, tirpalas bus drumstas, be nuosėdų, jei falsifikuotas – iškris nuosėdos.

• Jei įmaišyta krakmolo arba miltų, įlašinus keletą lašų jodo tirpalas nusidažys mėlynai.

• Kreidos priemaišos nustatomos įpylus bet kokios rūgšties, patogiausia acto – nuosėdos turėtų pradėti putoti.

• Ar į maišyta cukraus? tai galėtų atsakyti lakmuso popierėliai - medaus reakcija visuomet rūgšti, o medaus, kuriame įmaišyta cukraus, reakcija būna neutrali ar net šarminė. Taigi nuo rūgščios reakcijos lakmuso popierėlis paraudonuoja, nuo neutralios ar šarminės – pamėlynuoja.

• Ar meduje nėra želatinos?.. į mėgintuvėlį įpilama 5 ml vandens ir medaus tirpalo (santykiu 1:2) ir 5 – 10 lašų 5 proc. tiamino tirpalo. Jei meduje želatinos yra, matysis baltos nuosėdos, jei ne – tirpalas tik susidrumsčia.


Taigi, pasidariau labai paprastas išvadas:

• Neprotinga pirkti medų gatvėse, turguose iš nežinia ko, kam vėliau negalėtute pareikšti pretenzijų.

• Protingiausia būtų pirkti medų iš žinomo bitininko, turinčio bityno sanitarinį – veterinarinį pasą bei kurį bet kada galėtute rasti namuose ar jo prekybos vietoje.

• Ir pabaigai.. jei tik suabejojote medaus kokybe ar bitininko sažiningumu – geriau nepirkite. Kokia medaus kokybė – niekas geriau už patį gamintoją nesupras, žinoma nebent tuo užsiimtute rimčiau ir išsitirtute kokioje tai maisto tyrimo laboratorijoje :)