Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis

Naudingi patarimai ruošiant Fondiu

• Fondiu visada naudokite sausą vyną. Jei vynas nėra pakankamai sausas, pagelbės keletas citrinos sulčių lašų.

• Jei fondiu mirkalas susitraukia (iškrenta varškės tipo nuosėdos), problemą išspręs truputis šviežiai spaustų citrinos sulčių.

• Jei fondiu per skystas, pridėkite daugiau sūrio arba kukurūzų miltų ir vyno plakinio.

• Jei fondiu per tirštas, praskieskite trupučiu šilto vyno.

• Atminkite, kad sūris lengvai prisvyla, todėl geriausia yra naudoti indą su storu pagrindu. Kaitinimo šaltinio liepsna turi būti minimali, mirkalą reikia nuolat maišyti, kol sūris ištirpsta ir sutirštėja.

• Tiek ruošiant sūrio fondiu, tiek valgant užsigerti labiausiai tinka sausi vynai.

• Rekomenduojame keletą sūrio rūšių, naudojamų fondiu: Cheddar, Emmenthal, Gruyere, Parmesan, Gouda. Iš lietuviškų siūlome šiuos sūrius: „Tilžės", „Gouda", „Ž,ementalį", „Džiugą", „Tilsit", „Gojų".

• Rinkitės minkštą jautienos nugarinės (rekomenduojama) ar filė išpjovą. Supjaustykite mėsą 2 cm dydžio kubeliais, pašalinkite visus riebalus ir sausgysles. Skaičiuokite po 150 – 200 gr mėsos žmogui.

• Kai ruošiate „burginjon" fondiu, aliejus neturėtų sudaryti daugiau dviejų trečdalių indo.

• Pasirūpinkite, kad neperkaitintumėte aliejaus. Patariama iš pradžių pakaitinti aliejų ant viryklės (iki 180 C). Jei neturite termometro, įmeskite į aliejų mažą gabalėlį duonos. Jei jis per minutę paruduos, vadinasi aliejus pasiekė reikiamą temperatūrą.

• nemerkite į aliejų per daug maisto tuo pačiu metu, nes aliejus pradės putoti, gali persipilti per kraštus. Be to, staigiai sumažės aliejaus temperatūra.

• nevalgykite mėsos tiesiai nuo fondiu šakutės - mėsa labai karšta ir galite nusideginti burną.

• visada įsitikinkite, kad kaitinimo šaltinis stabiliai stovi po fondiu indu. Atkreipkite dėmesį į indo rankeną, kad netyčia jos neužkliudytumėte.

• kaitinimo šaltinis skleidžia šilumą ne tik į viršų, bet ir į apačią. Pasirūpinkite, kad nenukentėtų stalo paviršius.

• Jeigu visiems dar bevalgant fondiu pasidaro per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vyno, padidinkite ugnį ir pamaišykite, kol fondiu bus vientisas; dar kartą primename, neleiskite jam užvirti!

• Daugelis fondiu pradedami gaminti pašildant baltą vyną, kol jis užverda. Tuomet reikia sumažinti karštį ir atsargiai įmaišyti sūrį bei šildyti maišant, kol šis išsilydys. Visuose sūrio fondiu receptuose yra kokios nors rūšies krakmolo – pageidautina, kad tai būtų bulvių arba kukurūzų krakmolas. Jeigu jūs aptikote receptą, kurio sudėtyje nėra krakmolo, jo drąsiai galite įdėti pati, kad fondiu neišsiskirtų ir nesusitrauktų. Išmaišykite keletą arbatinių šaukštelių kukurūzų krakmolo su tarkuotu sūriu prieš dedant į verdantį vyną arba išplakite su vyšnių arba kitu likeriu, kurį supilsite iš karto, kai tik sūris bus išsilydęs.