Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti valgant

Kaip elgtis prie stalo?

««  S k a i t y t i  p r a d ž i ą

• Suvalgę vaisių ar uogų kauliuką pirmiausia lūpomis jį padėkite ant šakutės ir tik po to nuo jos į lėkštę.

• Ant staltiesės nukritusį valgio gabalėlį pakelkite švaraus peilio galiuku, įsidėkite į savo lėkštę ir suvalgykite. Sutepta staltiesės vieta uždengiama švaria servetėle.

• Suvalgius šaltuosius ar karštuosius patiekalus, šakutė ir peilis dedami ant lėkštės vienas greta kito kotais į dešinę 45? kampu stalo krašto atžvilgiu.

• Jei netyčia iškrenta šakutė ar peilis, nederėtų lįsti po stalu jų ieškoti. Neatkreipdami svečių dėmesio, paprašykite šeimininko ar patarnautojo kito įrankio.

• Jei netyčia sudaužėte taurę, mandagiai atsiprašykite, tačiau „neatgailaukite“, nesisiūlykite nupirkti tokią pačią ar net gražesnę.

• Jei kuo nors apipylėte užstalės kaimyną, atsiprašykite jo, bet nepulkite apipiltojo šluostyti. Ypatingais atvejais, kai reikia šeimininkės pagalbos, atsiprašykite ir jos.

• Geriant, stenkitės lūpų dažais neištepti taurių.

• Nekritikuokite nieko, kas patiekiama ant stalo.

• Šeimininkai turėtų žinoti, kad jie neturėtų baigti valgyti anksčiau už svečius, o ypač paskutinio patiekalo.


Taip pat nederėtų prie stalo:

• Kramtyti nagų.
• Čepsėti.
• Krapštyti nosį.
• Kuždėtis su stalo kaimynu ar šnabždėti ranka prisidengus burną.
• Brūžinti ar baladotis kojomis ar barbenti pirštais ar stalo įrankiais.
• Kramtyti kramtomąją gumą.
• Riaugėti.
• Kalbėtis mobiliuoju telefonu (tik kraštutiniu atveju).
• Šukuotis ar dažytis.
• Rūkyti (nebent stovi peleninė bei niekas neprieštarauja).

Grįžti atgal