Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti laikant maisto produktus
Stiklainiuose esančių konservų pagaminimo laiko spaudas įspaudžiamas antroje etiketės pusėje, o jei konservus pirkote metaliniame inde, spaudas turėtų būti indo dugne.
Užtaisytuose indeliuose daugumą sterilizuotų konservų galima laikyti ilgą laiką kambario temperatūroje.
Negalima konservų laikyti aukštoje temperatūroje, nes tada suyra vitaminai ir konservai ima gesti.
Patalpa, kur laikomi konservai, turi būti sausa. Jei ji drėgna, indeliai ir stiklainių dangteliai ima rūdyti, indai darosi nehermetiški ir konservai genda.
Uogienių stiklainius reikia laikyti tamsioje patalpoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių; negalima jų laikyti žemesnėje kaip 0° C temperatūroje.
Negalima konservų laikyti atidarytų. Jeigu indelis skardinis ir nelakuotas, gavusi oro, konservų skystyje gali ištirpti alavo danga ir suirti vitaminai. Tokių konservų nevartokite, nes apsinuodysite ar pakenksite kitiems.
Nesuvartotus konservus iš skardinių geriau perdėti į kitą indą ir laikyti šaldytuve, bet ne ilgiau kaip 1-2 paras.
Nepatartina sušaldyti natūralių daržovių konservų, vaisių kompotų, marinuotų vaisių, nes atšilusios daržovės ir vaisiai ištyžta, o tyrė išsisluoksniuoja.
Kitų konservų, pavyzdžiui, žuvų šaldyti irgi netinka sušaldyti, nes konservai pasidarys skystesni ir valgyti jų tikrai nebenorėsite.
Marinuotą žuvį pavyzdžiui, silkę, kurios pakuotę atidarėte, galima laikyti ne ilgiau kaip 2 3 dienas šaldytuve.
Konservai ima gesti, tada atsiranda dujų. Dujos po kurio laiko išpučia indelių dugnelius. Išpūstų konservų negalima valgyti, nes jais galite labai stipriai apsinuodyti.
Vaisių košę laikykime sausuose stiklainiuose, moliniuose glazūruotuose induose, sandariai uždarytuose dangteliais arba užrištuose pergamentu ar celofanu. Vaisių košę galima laikyti 89 mėn. vėsioje vietoje.
Uogų ir vaisių su kauliukais (vyšnių, abrikosų, persikų) kompotų negalima laikyti ilgiau kaip metus juose kaupiasi pavojinga sveikatai ciano rūgštis.
Vyšnių, juodųjų serbentų ir mėlynių kompotai ilgainiui gali įgauti violetinį atspalvį. Jie visai tinkami maistui, tik spalva pasikeitusi sąveikaujant dangtelių alavui su uogų dažančiosiomis medžiagomis. Geriausia tokius konservus uždaryti tik lakuotais dangteliais.
Kompoto ir sulčių reikia pripilti pilnus stiklainius, kad uždarius juose liktų kuo mažiau oro.
Jeigu sultys įgavo spirito arba acto kvapą, vadinasi, jos sugedusios.
Jeigu vaisių ir uogų kompotų viršutinis sluoksnis patamsėjęs, stiklainius atidarykime, patamsėjusius vaisius išmeskime, o likusius pasterizuokime (stiklainius keletą minučių pakaitinkime verdančiame vandenyje) ir vėl sandariai uždarykime.
Pradėjus drumstėti sirupui, kompoto stiklainį reikia atidaryti ir suvartoti. O jeigu stiklainio dangtelis išsipūtė arba net nukrito, konservų vartoti negalima.
Jeigu uogos kompoto stiklainyje iškilusios į viršų, o sirupas apačioje, stiklainius reikia pasterizuoti pakartotinai, be to, ilgiau negu pirmą kartą.
Jeigu uogienės (džemo, vaisių košės) paviršiuje atsirado putų arba dujų burbuliukų, jaučiamas nemalonus spirito kvapas, vadinasi, ji per trumpai virta arba per mažai joje cukraus. Tokią uogienę supilkime į dubenį, įberkime cukraus (pusę stiklinės 1 1 uogienės), užvirinkime ir 710 min pavirinkime ant mažos ugnies.
Jeigu uogienė pervirta, drumsčiasi, cukruojasi, reikia į ją įpilti karšto vandens (1/4 stiklinės 1 1 uogienės) ir 56 min pavirti. Stiklainį su susicukravusia uogiene galima įstatyti į puodą su vandeniu ir kaitinti, kol cukrus ištirps.
Sūdytas ir raugintas daržoves laikykite medinėse statinaitėse arba emaliuotuose induose rūsyje arba šaldytuve, stebėkite, kad jos visada būtų apsemtos sūrymu. Jeigu atsirado pelėsių, atsargiai juos nuimkite, nuplaukite lentelę, akmenį, nuplikykite juos verdančiu vandeniu ir vėl padėkite atgal.
Apipelėjusius sūdytus agurkus galima išgydyti . Nuplaukite juos sūdytu vandeniu, sudėkite į kitą švarų indą, ir vėl užpilkite iš anksto paruoštu stipresniu sūrymu. Tą patį galima padaryti ir su raugintais obuoliais.
Miesto gyventojams dažnai tenka laikyti raugintus kopūstus balkone. Užšaldymas, deja, sumažina kopūstuose esantį vitamino C kiekį. Todėl neužšaldykite ir neatitirpinkite kopūstų po keletą kartų. Atitirpinkite jų tik tiek , kiek suvalgysite.
Sūdytų grybų negalima laikyti šiltoje patalpoje arba užšaldyti . Ir vienu, ir kitu atveju jie patamsėja.
Džiovinti grybai po kurio laiko atidrėksta. Padžiovinkite juos vėl vidutinio kaitrumo orkaitėje, kitaip jie pradės pelyti ir suges. Ilgai ( keletą metų ) laikyti grybų nereikia : pablogėja jų skonis, jie praranda kvapą.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!