Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti laikant maisto produktus

Ką vertėtų žinoti laikant vaisius?

• Subertas į šaltą vandenį ir pastatytas šaltoje vietoje spanguoles galima išlaikyti šviežias. Vandenį reikia keisti kas 7—10 dienų. Uogos nepraranda nei vitaminų, nei skonio.

• Švieži obuoliai gerai išsilaiko užberti sausomis švariomis medžio pjuvenomis.

• Žieminių veislių kriaušės geriausiai išsilaiko 0° C temperatūroje, suvyniotos į rūkomąjį popierių.

• Apelsinai ir citrinos ilgai išliks švieži, jeigu juos patepsime aliejum, sudėsime į celofano maišelį arba uždarą indą ir laikysime vėsioje vietoje.

• Apelsinai, mandarinai mėgsta vėsią aplinką, idealiausia tarp 2-5 C laipsnių.

• Greipfrutai šaltyje genda, todėl geriausia juos laikyti 10-15 C laipsnių temperatūroje.

• Tik ką nuraškytos slyvos geriau išsilaikys, jeigu jas sudėsime į indą, kiekvieną eilę apibarstydamos sorų kruopomis, ir sandariai uždengsime dangteliu.

• Avokadas, bananus bei mangus stenkis laikyti atskirai nuo obuolių, agurkų, salotų, brokolių bei morkų.

• Labai šaltai ar šaldytuve netinka laikyti ananasus, avokado vaisius, bananus, alyvuoges jie gali įgyti vienokį ar kitokį bronzinį atspalvį, atsirasti minkštų įdubimų, o minkštimas paruduoti. Todėl laikykite šiuos vaisius vėsioje vietoje, daržovių pusdubenyje ant stalelio ar balkone.

• Obuoliai, slyvos, persikai ir kriaušės išskiria etileno dujas, kurios smarkiai paspartina kitų vaisių nokimo procesą. Bananai ir agurkai yra ypač jautrūs etilenui. Taigi, šiuos vaisius bei daržoves nereikėtų laikyti vienas šalia kito.

• Braškių, aviečių, agrastų, gervuogių - nereikėtų laikyti keletą dienų. Nebent jums pasisekė įsigyti šaldytuvą, kuris turi 00C zoną. Čia vaisiai ir daržovės išsilaiko net tris kartus ilgiau.

• Saldžiuosius vaisius tinka laikyti šaldytuve, o rūgščius geriau nešaldytuve laikyti.

• Šaldytų vaisių arba uogų negalima šildyti — pablogės jų akonis. Jie turi atšilti kambario temperatūroje.