Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis • Viskas apie kavą

Kavos malimas

Prieš ruošiant užpilą, kavos pupeles reikia sumalti. Dabar visiškai galima išsiversti ir be kavamalės. Daugeliui kavos malimas ne būtinybė, o tik ceremonija. Nuo XVII a. pabaigos šeimininkėms diena prasidėdavo maloniu kavamalės ūžimu, kuris būdavo apvainikuojamas nuotaiką keliančiu maltos kavos aromatu.

Dabar daugumai kavos mėgėjų kava­malės garsai pasikeitę, kadangi dažniausiai naudojamos elektrinės kavamalės. Vis dėlto senosios kavamalės, pagamintos iš medžio, žalvario, skardos, ir šiandien tam tikra prasme atlieka savo užduotį netgi geriau nei patobulintos ir greitos šiuolaikinės kavamalės. Kodėl? Todėl, kad viena svarbiausių sąlygų, kurios reikia laikytis, yra ta, kad malama kava negali per daug sušilti. Jeigu taip atsitinka, aromato eterinės medžiagos atsiskiria ir išgaruoja. Kad to nebūtų, dideliuose pramoniniuose įrengimuose malimo mechanizmas yra aušinamas. Senelių kavamalės su senamadiška rankena ir girgždančiais mažais stalčiukais būtent ir pasižymi tinkamu tempu, kuris būtinas, kad neišgaruotų aromatas. Gaila, tačiau senosios kavamalės tapo beveik muziejinėmis retenybėmis.

Tinkamai sumalti kavą yra labai svarbu. Malimo rupumą lemia kavos paruošimo metodas. Kuo smulkiau malta kava, tuo didesnį jos paviršių apima vanduo ir tai užima mažiau laiko. Smulkesnis malimas ekonomiškesnis.

Gatava malta kava paprastai beriama į vakuuminę pakuotę, kurioje ji išlieka šviežia, kol atidaroma.

Smulkiai malta kava pakuojama į hermetiškas pakuotes. Rupaus malimo kava, kuriai reikalingas anglies dioksido išsiskyrimas, pakuojama į hermetišką pakuotę su vožtuvu, kad natūralūs procesai tęstųsi toliau.

Miltų pavidalo kava smulki kaip miltai ir naudojama ruošti stipriai turkiškai, graikiškai ar arabiškai kavai.

Smulkus espresso malimas naudojamas tik espresso automatuose ar neapoliečių flipo automatuose.

Smulkus malimas arba "filtrinis smulkus malimas"naudojamas perkošti ir filtruoti.

Vidutinis malimas yra įvairiapusis. Jį galima naudoti ruošiant kavą tiek puodelyje, tiek kavos virdulyje, tiek kavos automatuose.

Rupus malimas tinkamiausias užpilti kavą puodeliuose.