Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis •

Kokteilių ruošimo ypatumai

Paprastai svarbiausioji kokteilio dalis sudaro daugiau kaip 50 proc. kokteilio tūrio. Dažniausiai tai koks nors vienas stiprus alkoholinis gėrimas, kuris dominuoja ir lemia kokteilio rūšį - džinas, viskis, romas, degtinė, tekila ir pan. Pavyzdžiui, kokteilyje Martini – tai džinas, Manhattan – viskis, Daiquiri – romas. Žinoma, sveikintinas dalykas ekspermentavimas skoniais, kartais kokteiliuose derinami brendis ir romas, romas ir viskis, džinas, tekila ir baltasis romas ir pan.. tačiau tokie deriniai gana rizikingi, ypač kai esi neprofesonalas... tačiau tik bandymais yra išgaunamas orginalumas :) Visi kokteiliai gaminami vienu iš keturių būdų: • plakami specialiu kokteilių plaktuvu, • maišomi specialiame inde, • iškart ruošiami taurėse, kuriose bus patiekti, • plakami elektriniu maišytuvu.

Gaminant kokteilį specialiu plaktuvu, kurį paprastai sudaro dvi arba trys dalys, pirmiausia 3/4 stiklinės šio indo pridedama ledo, o tada viena po kitos pilamos visos sudedamosios dalys (dažniausiai pradedama nuo pigesnių gėrimų, o baigiama brangiais). Kai visos dalys supiltos, mišinys perpilamas į metalinę plaktuvo dalį ir 20 sekundžių intensyviai plakamas – tol, kol aprasoja išorinės indo sienelės. Tada nuimamas dangtelis ir per metalinį sietelį kokteilis tuojau pat išpilstomas į taures.

Ruošiant kokteilius specialiame maišymo inde, visos sudedamosios dalys tiesiog supilamos į jį ir keliolika sekundžių intensyviai maišomos. Galiausiai mišinys perpilamas į atšaldytas taures. Šis būdas naudojamas ruošiant kokteilius iš lengvai susimaišančių skysčių – stipriųjų alkoholinių gėrimų, likerių ir vermutų.

Kai kokteilis ruošiamas taurėje, ingredientai tiesiog pilami vienas po kito. Taip gaminami sluoksniuoti kokteiliai, kai kurie ilgai geriami (angl. long drink) kokteiliai su vaisių sultimis bei tie, kurių sudėtyje yra gėrimų su angliarūgšte. Dažnai šiuo būdu paruošiami skaidrūs kokteiliai iš poros ar trejeto sudedamųjų dalių, patiekiami kartu su specialiu šaukšteliu pailginta rankenėle.

Elektriniu maišytuvu dažniausiai ruošiami kokteiliai, į kurių sudėtį įeina vaisių minkštimas. Į maišytuvą pirmiausia ir dedami švieži ar konservuoti, gabalėliais supjaustyti vaisiai, po to pilamas alkoholis ir galiausiai dedamas ledas. Plakama apie 20 sekundžių ir iškart pilstoma į taures.


Be to:

• Atšaldykite taures - tai viena iš gero kokteilio paslapčių - padėkite taures į šaldytuvą maždaug dviems valandoms prieš patiekiant kokteilį. Žinoma, prieš naudojant reikia jas nusausinti.

• Visi reikmenys, kurie bus reikalingi kokteilio ruošimui bei sudedamos kokteilio dalys turi būti ranka pasiekiami: buteliai, vaisiai, ledas, plaktuvė, koštuvėlis ir taurės ir pan..

• Visos sudedamos kokteilio dalys turi būti šviežios ypač naudojami vaisiai. Gėrimai buteliuose taip pat turi būti švieži. Daugelio alkoholinių gėrimų atidarytus butelius galima laikyti ribotą laiką. Aišku, tas pats galioja sultims ir gazuotiems gėrimams - jie greitai netenka anglies dvideginio.

• Ledui t.p. skiriamas ypatingas dėmesys. Dažniausiai užšaldomas vos vos mineralizuotas arba kokybiškas švarus vanduo. Jis privalo būti skaidrus, be jokio prieskonio, kvapo ar burbuliukų.