Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti laikant maisto produktus

Teisingas maisto produktų pakavimas

Maisto plėvelė Ji tinka tik vienkartiniam naudojimui (t.y. jeigu kartą išvyniojote, panaudotą plėvelę derėtų išmesti).

Tinkama laikyti šiuos maisto produktus: Vaisiai, daržovės, mėsa, žuvis, sūris.
NEtinkama saugoti šiems produktams: dešra, sviestas bei kiti riebūs produktai.


Folija
Folija ypač tinkama laikyti paruoštam maistui, riebiems patiekalams.
NEtinka saugoti karštiems patiekalams, kadangi nuo karščio folija pasidaro trapi ir lengvai plyšta.
Tačiau folija gaminama iš tam paruoštų metalų, o visi metalai reaguoja su skysčiais, tai yra į juos jų šiek tiek išskiria. Pavyzdžiui, aliuminis reaguoja tiek su rūgščiais, tiek su šarminiais skysčiais ir sudaro įvairias druskas. Nedideli aliuminio kiekiai organizmui nėra žalingi, o dideli kelia pavojų nervų, kraujotakos sistemoms.


Pergamentinis popierius
Pergamentinis popierius naudojamas konditerinių gaminių, dešros, sūrio, rūkytų produktų, varškės, sviesto saugojimui.
NEtinka daržovių, vaisių, žalumynų, žuvies laikymui.


Plastikiniai konteineriai
Geriausia, kai konteineriai skirti ir karšto ir šalto maisto laikymui. Tuomet juose galima saugoti įvairiausius maisto produktus, užšaldyti juos šaldiklyje, šildyti mikrobangų krosnelėje.
Plastikinės pakuotės turi daug vertingų savybių, kuriomis nepasižymi kitos pakavimo medžiagos: jos lengvos, skaidrios, sandarios, nepraleidžia dujų, drėgmės, kvapų, nedūžta, yra pigios.


Stiklinės pakuotės

Stiklas turi nemažai savybių, kuriomis kitos pakavimo medžiagos nepasižymi: pirmiausia, liesdamasis su maisto produktais, jis visiškai nereaguoja, nekinta ir neišskiria į produktą jokių medžiagų. Šia prasme jis yra ypatingas ir pranoksta plastikines, metalines ar popierines pakuotes.
Stiklas taip pat nelaidus dujoms, kvapams, yra skaidrus.
Tačiau pagrindiniai du trūkumai – didelis svoris ir trapumas – riboja jo panaudojimą.
Nors stiklines pakuotės daugelyje sričių išstūmė plastikinės, tačiau pakuojant alų, stiprius alkoholinius gėrimus, vyną, taip pat vaistus, stiklas tebėra plačiai naudojamas.
Tinkamas visiems maisto produktams.


Ir ką benaudotute, svarbiausia užtikrinti sandarumą, būtent pakuotės sandarumas lemia, kiek ilgai produktas joje išliks nepakitęs, tai yra nepaveiktas aplinkos mikroorganizmų. Pastaruoju metu ypač populiarios plastikinės pakuotės, kuriose dažniausiai parduodami pjaustyti mėsos gaminiai arba šaldyti produktai. Jos idealiai apsaugo maistą nuo aplinkos mikroorganizmų, tačiau kartu tai yra puiki terpė daugintis kamplobakterijoms, jeigu jų ten patektų produktą pakuojant, taigi yra pliusų, tačiau yra ir minusų..


Pasirinkimas prekybos vietoje:
• Vakuuminėje pakuotėje esančių produktų negalima atšildyti, o paskui vėl atšaldyti.
• Jei pakuotėje matyti susikaupusio skysčio, tokios taip pat geriau nepirkti.
• Svarbus ir daugkartinio naudojimo pakuočių sandarumas.
• Pieną, sultis geriau pirkti su užsukamu arba užspaudžiamu dangteliu – tokiose skysčiai, ypač pienas, ilgiau nerūgsta ir neprisigeria kvapų.