Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis

Skanaus marmelado subtilybės

Marmeladas - tai vientisa drebučių konsistencijos masė, išvirta iš vaisių ar uogų tyrės ir cukraus. Marmeladas gali būti skystas ir tirštas.

Skystas marmeladas verdamas iš žaliavos, kurioje yra mažiau pektininių medžiagų bei rūgščių, o jei jų trūksta, į džemą dedama pektino bei rūgšties. Gauta tyrė nuolat maišant kaitinama plačiame dubenyje ant silpnos ugnies apie 10 min., paskui į ją suberiamas receptūroje nurodytas cukraus kiekis. Kai masė su cukrumi užverda, pakaitinama stipriau ir dar verdama apie 45 min.

Išviręs skystas marmeladas - tai būdingos vaisių ar uogų spalvos, rūgštoka, aromatinga, vienalyte masė. Skystas marmeladas karštas supilstomas į sausus nedidelės talpos stiklainius, kurie dažniausiai uždengiami metaliniais dangteliais.

Tirštam marmeladui tinka daug pektino turinti žaliava - obuoliai, serbentai, slyvos. Pirmiausia pagaminama tyre, kuri verdama be cukraus tol, kol pradeda tirštėti. Po to dalimis dedamas cukrus, kurio 1 kg tyrės imama ne daugiau kaip 0,55 kg. Verdama nuolat maišant, kol šaukštu perbraukus per gaminį masė kurį laiką nesusilieja. Tačiau virti reikia ne ilgiau kaip 45-50 min. Pravėsusi iki 80°C marmelado masė sukrečiama į paruoštas dėžutes ar formeles, išklotas popieriumi.

Atvėsusi uždengiama ir laikoma vėsioje, sausoje patalpoje.