Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti valgant • Šokolado magija

Šokolado poveikis sveikatai

1. Amerikiečių ir švedų tyrimas patvirtino, kad valgant šokolado du ar tris kartus per savaitę, mirštamumas nuo širdies ligų mažesnis 66 procentais, o jei šokolado vartojama rečiau, tai ir tokia rizika krenta mažiau, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „Journal of Internal Medicine“.

2. Šokoladas stimuliuoja “laimės hormono” - serotino – gamybą.

3. Į šokolado sudėtį įeinantis kakavos aliejus yra puiki kosmetikos priemonė – jis švelnina odą, saugo ją nuo suglebimo ir netgi šiek tiek patempia. Todėl pašildytą iki kūno temperatūros šokoladą galima naudoti kaip puikią drėkinančią kaukę sausai veido odai. Italijos grožio salonuose siūloma atlikti liekninamąjį masažą su karčiojo šokolado putomis. Skystasis juodasis šokoladas naudojamas veido kaukei. Kakavos granulės naudojamos švelnioms odos šveitimo procedūroms. Tarp desertinėmis vadinamųjų procedūrų karaliauja kelių etapų masažas su karštu šokoladu. Iš pradžių žmogus masažuojamas šiltu kakavos sviestu, vėliau trinamas mineralinėmis druskomis, kurios išvalo odą. Pabaigoje kūnas ištrinamas karštu šokoladu.

4. Kartųjį šokoladinį skystį indėnai vartojo kaip afrodiziaką ir dopingą. Remiantis ispanų konkistadorų pasakojimais, actekų vadas Montesuma kiekvieną rytą pradėdavo 50 ąsotėlių karšto gėrimo „čokolatio“, kuris suteikdavo energijos kūnui ir aštrumo protui. Be to, jis gėrė šokoladą prieš eidamas į haremą lankyti daugybės savo žmonų. Šokoladą krimsdavo ir nenuorama Kazanova, mat jis suteikdavo jam vyriškumo galios.

5. Anot dietologų, iš saldumynų vertingiausias yra juodasis šokoladas, nes jis turi daug antioksidantų ir apsaugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Nors pieniškas šokoladas daug kam skanesnis, vertingų medžiagų jis turi mažiau.

6. Valgant šokoladą gerėja matematiniai gebėjimai - tyrimo dalyviams savanoriams, kurie gerdavo karštą kakavą, papildytą medžiagomis, kurių yra šokolade, geriau sekėsi skaičiuoti. Taip pat jie ne taip greitai protiškai pavargdavo ar jausdavosi išsekę.

7. Šokoladas smegenyse padidina junginio feniltalamino koncentraciją. Šis junginys sukuria pojūčius, primenančius juntamus tuomet, kai įsimylima. Tyrimas aptiko, kad burnoje ištirpus šokoladui visos smegenų zonos gavo didesnį ir ilgesnį pasitenkinimo pliūpsnį nei iš bučinio. Šokoladas taip pat privertė dažniau plakti širdį: dvylikos savanorių širdies plakimas padažnėjo nuo 60 kartų per minutę iki 140.

8. Vokietijos mokslininkų grupė nustatė, kad nedidelis kiekis juodojo šokolado leidžia efektyviai kovoti su hipertonija. Anot jų, šokoladas padeda labiau nei dieta, siūlanti vartoti mažai riebalų turintį maistą. Naujausi tyrimai parodė, kad į tamsiojo šokolado sudėtį įeina polifenoliai, kurie mažina kraujo spaudimą.

9. Šokoladas padeda moterims geriau iškęsti „kritinių dienų“ negalias, mano JAV Kalifornijos valstijoje dirbanti medikė Deborah Wosterhouse.

10. Šokolade yra antioksidantų, saugančių nuo vėžio.

11. Medikai teigia, kad saldumynai, į kurių sudėtį įeina kakava, padeda išvaikyti liūdesį, sušilti sužvarbus, sustiprinti organizmą po sunkių ligų. Saldumynų sudėtyje esanti kakava visų pirma naudinga dėl didelio kiekio antioksidantų, susidedančių iš vitaminų ir mineralų. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo širdies ir onkologijos ligų. Taip pat manoma, kad šokoladas veikia kaip antidepresantas bei afrodiziakas.

12. Valgant per daug šokolado gali kilti sveikatos problemų. Kakavos svieste yra daug riebalų, kurie didina cholesterolio kiekį kraujyje, o aukštas cholesterolio kiekis sukelia širdies ligas. Tačiau, kaip nustatė Kalifornijos universiteto mokslininkai, šokolade yra didelis kiekis cheminės medžiagos fenolio, kuris padeda sumažinti riziką susirgti širdies ligomis.

13. Pasak JAV mokslininkų, šokoladas gali sąlygoti košmariškus sapnus. Atlikus tyrimą paaiškėjo, jog šokolade esantis kofeinas gali sumažinti organizmo išskiriamų cheminių medžiagų, kurios paralyžiuoja žmogaus kūną miego metu, gamybą. Jei neišskiriama minėtos medžiagos, miegantis asmuo dažnai blaškosi sapne ir gali netgi susižaloti. Pasak žurnalo “New Scientist”, vienas iš 2000 žmonių kenčia nuo miego sutrikimo, kai akių obuoliai ir galūnės neartikuliuotai juda. Virdžinijos valstijos Norfolko ligoninės specialistas Robertas Vorona, atidžiai išnagrinėjęs vieno iš pacientų atvejį, pastebėjo šio sutrikimo ryšį su šokoladu. Pasak mediko, šokoladas nesukelia sutrikimo, tačiau žymiai pablogina jau negaluojančių pacientų sveikatą.

14. Šokolade randama fenyletilaminas, tai medžiaga gimininga amfetaminui, kuris yra stiprus stimuliantas. Būtent šios stimuliuojančios medžiagos veikia tas žmogaus smegenų dalis, kurios yra atsakingos už gebėjimą susikaupti bei išlikti budriu.

15. Šokoladas sukelia "malonumo pojūtį". Mokslininkai tiria, kokia medžiaga, esanti šokolade sukelia šį malonumo pojūtį. Geriausiai žinomas yra kofeinas, šokolade esantis gan mažais kiekiais. Kitos medžiagos teobromino yra šiek tiek daugiau. Manoma, kad būtent šių medžiagų derinys ir sukelia tą “pakylėjimo” būseną.

16. 13% prancūzių, net neslėpdamos, prisipažįsta, kad su šokolado pagalba kovoja prieš depresiją. Tačiau šokoladu piktnaudžiauti nepatartina, nes galima susirgti šokoholizmu. Daugiausiai šokoholikių yra Anglijoje, per dieną jos gali suvalgyti po 4-5 plyteles šokolado.

17. JAV Kentukio valstijos universiteto mokslininkai nustatė dar vieną teigiamą šokolado savybę: šis saldumynas mažina agresiją ir ramina. Paaiškėjo, kad šokolado mėgėjai malonesni žmonės nei tie, kurie nesimėgauja saldumynais. Ekspertų ataskaitoje skelbiama, kad gliukozės kiekis kraujyje susijęs su žmogaus elgesiu: kuo daugiau šokolado žmogus suvalgo, tuo mielesnis ir geresnis tampa. Gliukozės kieko padidėjimas veja lauk iš galvos niūrias mintis, leidžia bent trumpam užmiršti rūpesčius ir atima norą keršyti. Šokolado mėgėjai taip pat lengviau atleidžia skriaudas.

S k a i t y t i  t o l i a u  »»