Dabar esate » Virtuvinis aiškinamasis žodynas

Kas yra Kapsicinas?

A | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | K | L | K | M | N | P | R | S | Š | T | U | V | Ž |

Alkaloidas, pasižymintis erzinančiomis savybėmis ir deginančiu skoniu. Biologiškai ši medžiaga veikia per vaniloido receptorių subgrupę 1 (VR1). Kadangi ši receptorių grupė padeda kūnui justi karščio ir dirginimo sukeltą skausmą, kapsicino preparatai yra naudojami malšinant skausmą. Kapsicinas taip pat turi antivėžinių savybių. Gamtoje kapsicinas yra randamas aitriosios paprikos vaisiaus sėklų epidermio ląstelėse, po kutikula. Šį deginantį skonį panaikina permanganato tirpalas.

Kapsicinas gamtoje pasitaiko su flavanoidais, vitaminu C ir cukrumi. Grynas kapsicinas yra labai stiprus - užtenka vieno lašo paversti visą litrą vandens deginančiai aitriu.