Dabar esate » Virtuvinis aiškinamasis žodynas

Kas yra Alyvuogės?

A | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | K | L | K | M | N | P | R | S | Š | T | U | V | Ž |

Alyvuogės - tai kaulavaisiai, augantys ant alyvmedžių, priklauso alyvmedinių (Oleaceae) šeimai. Alyvmedžių yra ~ 20 rūšių, auga drėgnose ir tropinio klimato srityse pietų Europoje, Afrikoje, pietų Azijoje.

Jau prieš 2 500 metų jis tapo kasdieniniu maistu Senajame Egipte, Romoje.

Neapdorotos alyvuogės nėra valgomos, dėl kartaus skonio, be to, ką tik nuskintos yra labai kietos, tačiau alyvuoges keletą kartų atmirkant vandenyje, dingsta kartus jų skonis. Tikrosios pilnai subrendusios alyvuogės yra juodai melsvos spalvos, o nesubrendusios – žalios spalvos. Tačiau prekyboje neretai pasitaiko žaliųjų alyvuogių, kurios nudažytos geležies gliukonatu, pardavinėjamos kaip juodosios.

Pasaulyje yra auginama apie 40 įvairiausių alyvuogių rūšių.

Žaliosios alyvuogės, kaip minėta yra nevisiškai prinokusios, paprastai skinamos rankomis. Jos yra aštresnio skonio, todėl dažnai gaminamos su įdaru.

Tamsiai rusvos alyvuogės yra natūraliai prinokusios. Kai jos brandinamos statinėse su sūrimu, pasikeičia jų spalva ir skonis: jos tampa juodos, sultingesnės bei švelnesnio skonio.

Iš alyvuogių yra spaudžiamas aliejus arba jos konservuojamos. Rašoma, kad 90 % visų surenkamų alyvuogių yra panaudojama būtent aliejaus spaudimui.

Tradiciškai žaliosios alyvuogės valgomos įdarytos paprika arba migdolais, o taip pat marinuotos, be jokių įdarų.

Alyvuogės