Dabar esate » Virtuvinis aiškinamasis žodynas
A | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | K | L | K | M | N | P | R | S | Š | T | U | V | Ž |
Katykas - rauginto pieno gėrimas, paplitęs tiurkų tautose ir Bulgarijoje. Gaminamas iš natūralaus pieno rauginant jį specialiomis rauginimo bakterijomis, tačiau nuo kitų rūgpienio rūšių skiriasi tuo, kad rauginamas virinant sutirštintas pienas, dėl ko jo riebumas būna padidėjęs. Prieš rauginant pienas virinamas, kol jo tūris sumažėja maždaug trečdaliu. Sutirštintas pienas rauginamas 2040 °C temperatūroje 610 valandų, stengiantis rūgstančio pieno nepurtyti ir nemaišyti.
Paruoštas katykas laikomas 23 dienas. Po to jis parūgštėja, įgyja aštresnį skonį. Tada tinka dėti į riebias sriubas ir buljonus. Vidurinėje Azijoje katyką valgo atskirai kaip kefyrą ar deda į salotas kaip užpilą, nes jis pakankamai rūgštus.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!