Dabar esate » Virtuvinis aiškinamasis žodynas

Kas yra Katykas?

A | B | C | Č | D | E | F | G | H | I | K | L | K | M | N | P | R | S | Š | T | U | V | Ž |

Katykas - rauginto pieno gėrimas, paplitęs tiurkų tautose ir Bulgarijoje. Gaminamas iš natūralaus pieno rauginant jį specialiomis rauginimo bakterijomis, tačiau nuo kitų rūgpienio rūšių skiriasi tuo, kad rauginamas virinant sutirštintas pienas, dėl ko jo riebumas būna padidėjęs. Prieš rauginant pienas virinamas, kol jo tūris sumažėja maždaug trečdaliu. Sutirštintas pienas rauginamas 20–40 °C temperatūroje 6–10 valandų, stengiantis rūgstančio pieno nepurtyti ir nemaišyti.

Paruoštas katykas laikomas 2–3 dienas. Po to jis parūgštėja, įgyja aštresnį skonį. Tada tinka dėti į riebias sriubas ir buljonus. Vidurinėje Azijoje katyką valgo atskirai kaip kefyrą ar deda į salotas kaip užpilą, nes jis pakankamai rūgštus.