Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis Viskas apie arbatą
Arbatos paruošimo būdas - Arbata vienas iš labiausiai paplitusių gėrimų pasaulyje. Ją geria ir turtingi, ir vargšai, musulmonai, krikščionys, induistai... Pagal legendą pirmą kartą ji 2737 m. pr. Kr. išvirta Kinijoje, taigi turi senas ruošimo tradicijas. Tik geros kokybės ir gerai išlaikyta arbata bus kvapni ir skani, todėl ją reikia laikyti tamsioje ir sausoje vietoje, kur nėra pašalinių kvapų. Arbatžolės supilamos į sandarų stiklinį indą.
Juodąją arbatą reikėtų laikyti ne ilgiau kaip 2 metus nuo pagaminimo datos, žalioji arbata laikoma trumpiau, nes trumpesnį laiką ji išlaiko visas gerąsias savo savybes. Aromatizuotos arbatos laikomos trumpiausiai keletą mėnesių, nes į jas dedama įvairių priedų. Svečių reikėtų pasiteirauti, kokios arbatos jie pageidautų. Dažniausiai pasiūloma juodosios, žaliosios, vaisių arbatos. Lankytojai turėtų suprasti, kad atėjo ne į restoraną, ir neturėtų reikalauti kokios nors ypatingos arbatos, pavyzdžiui, iš chrizantemų ar baltųjų bijūnų žiedlapių.
Arbatai naudojamas minkštas, geriausiai filtruotas vanduo, užvirinamas iki antros virimo temperatūros (pirmoji kai vanduo pradeda drumstis, nes oro pūslelės atitrūksta nuo indo dugno, antroji kai oro pūslelės staigia pakyla į viršų pasirodo burbuliukai, vanduo pabąla, šis etapas dar vadinamas baltuoju virimu, trečioji vanduo pradeda kunkuliuoti: didelės oro pūslelės sproginėja). Tokia arbata būna kvapnesnė.
Paskutiniu etapu vanduo netenka daug deguonies ir tampa negyvas. Juodoji arbata pašildytame arbatinuke užplikoma ką tik užvirusiu vandeniu.
Ruošiant žaliąją arbatą reikia dar šiek tiek palaukti, nes kai kurie vitaminai, esantys šioje arbatoje, užpilus verdančiu vandeniu, skyla. Pirmas vanduo visada nupilamas. Tos pačios arbatžolės plikomos antrą kartą, kad arbatos skonis būtų subtilesnis. Užplikius arbata palaikoma 35 min. Arbatžolių negalima palikti vandenyje, nes jos pasidarys karčios.
Gerai paruošta arbata turi būti kvapni ir skaidri. Kaip paruošti arbatą, kad ji nebūtų tik šiek tiek nuspalvintas skystis?
Siūlomos tokios proporcijos: 1 arbatinis šaukštelis arbatžolių 1 stiklinei vandens ir dar papildomai 1 šaukštelis arbatinukui, neatsižvelgiant į jo talpą. Jei arbatinukas yra 1 l talpos (45 stiklinės), reikia įberti 5 arbatinius šaukštelius arbatžolių. Kad arbata neišsilietų, arbatinukas neturi būti pilnas. Į puodelius arbatos pilama tiek, kad iki puodelio krašto liktų 1 cm.
Arbata patiekiama 200250 ml talpos puodeliuose su lėkštelėmis. Puodelio ąselė pasukta į dešinę, šaukštelis dedamas ant lėkštelės lygiagrečiai su puoduko ąsele.
Dažniausiai įmonėse lankytojams arbata yra patiekiama vienkartiniais pakeliais. Tai dažniausiai šiuolaikiniame pasaulyje naudojamas arbatos ruošimo būdas, nes yra paprastas ir patogus. Bet į pakelius pakliuvusios dulkės ir pakelių gamybai naudojamas popierius sugadina arbatos skonį. Daugelyje pakelių arbatžolės yra smulkintos, o tai ištraukia aromatingus aliejus.
Keli niuansai, kuriuos būtina žinoti, norint mėgautis skania arbatėle
Kol arbata pritraukiama, jos maišyti nerekomenduojama.
Taip pat ir spausti paskutinių lašų iš arbatos maišelių, nes tai įtakos arbatos stiprumui neturi, taip tik ištraukiama tanino rūgštis, galinti sugadinti skonį.
Arbatos į tą patį puodelį pakartotinai nepilama, nes ant jo sienelių lieka apnašų.
Arbatai ruošti netinka naudoti antrą kartą užvirintą vandenį. Taip paruošta arbata ar kava bus prasto skonio.
Ir pabaigai, atsiminkite: arbata (ar kava) bus daug skanesnė, jei ją pateiksite su šypsena!
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!