TOP meniu » Receptainė Pieno, varškės patiekalų receptai Medus Sviestas Kiaušiniai Grietinė Grietinėlė Vanilė Miltai Kepimo milteliai Citrinos sultys Graikiški riešutai Tortai
Jums reikės: 100 g (2 kaupini v.š.) medaus (tešlai),
60 g sviesto (tešlai),
50 g cukraus (tešlai),
1 kiaušinio + 1 kiaušinio trynio (tešlai),
70 g (2 v.š.) grietinės (tešlai),
7 g (1a.š) vanilinio cukraus (tešlai),
330 g kvietinių miltų (tešlai),
1,5 a. š. kepimo miltelių (tešlai),
2 a.š. prieskonių meduoliams (tešlai),
500 g grietinės (kremui),
150 g cukraus (kremui),
1 a.š. vanilinio cukraus (kremui),
citrinos žievelės (maždaug nuo pusės citrinos) (kremui),
2 v. š. (arba pagal skonį) citrinos sulčių (kremui),
1 pakelio grietinėlės standiklio (kremui),
100 g grietinėlės (kremui),
saujelė graikiškų riešutų (kremui).
Gaminimo eiga:
Pradedame gaminti.. ir pradedame nuo tešlos papločių lakštams..
Pirmiausiai, ant nedidelės ugnies išsitirpiname sviestą, medų ir cukrų.
Kol vėsta, išsiplakame kiaušinius, grietinę ir vanilinį cukrų.
Atskirame indelyje susimaišome miltus, kepimo miltelius ir prieskonius meduoliams.
Pravėsus sviesto-medaus-cukraus mišiniui, į jį supilame kiaušinių ir grietinės plakinį, gerai viską išmaišome, baigiant maišyti sudedame ir miltus bei baigiame minkyti jau rankomis. Šiaip tešla gaunasi lipni, bet palaikius šaldytuve, ji labai puikiai kočiojosi, nevertėtų dėti daugiau miltų, aš netgi galvoju, sekantį kartą kepant.. jų vertėtų šiek tiek pamažinti..
Man taip jau gavosi, kad tešla šaldytuve išbuvo visą parą, bet šiaip užtektų palaikyti kelias valandas, įdėjus su tuo pačiu indu kuriame minkėte, tik vertėtų uždengti plėvele ir aišku tešlą suspausti į vieną gabaliuką. Taigi.. aš vakare užminkiau tešlą, kitos dienos vakare išsikepiau lakštus, ir kol vėso lakštai, išsiplakiau kremą ir visiškai atvėsus lakštams.. jau visai vėlai vakare pasidariau tortą.
Taigi, sakykim mūsų tešla jau pakankamai atvėso šaldytuve... išsitraukiame, nieko nelaukiant tešlą padaliname į kuo vienodesnius rutuliukus, aš kepiau 14 lakštų, deja man šį kartą du sudegė, tad realiai man gavosi tik 12, bet vistiek, kepiau 14, tad dalinau į 14 ir kočiojau labai labai plonai :)).
Taigi, imame po vieną tešlos rutuliuką (kad lengviau kočiotųsi ir neliptų nei prie lentelės, nei prie kočėlo reikėtų dar po žiupsnelį kiekvienam rutuliukui miltų), jį iškočiojame kuo ploniau ir lėkštės pagalba (aš ėmiau 20 cm skersmens lėkštę) apipjauname. Šiaip jei lėkštė didesnė, vertėtų mažinti lakštų skaičių, nes 20 man jau buvo ant ribos.
Aš du lakštus skyriau trupiniams, tad juos ir kepiau beformius, aišku tiek trupinių nesusinaudojo, bet ar vieno būtų užtekę.. labai abejoju..
Kai jau turime pasiruošę visus 14 lakštų, juos pradedame kepti. Dedame į kepimo indą, ant kepimo popieriaus, lakštus subadome šakute. Kepame 180 laipsnių temperatūroje, apie 5-6 min arba kol gražiai pagelsta. Šiaip, aišku kepimo laikas priklauso ir nuo lakštų storio.
Kai lakštai iškepti, gaminamės kremą.
Išplakame grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, grietinėlės standiklį, citrinos žievelę bei citrinos sultis. Citrinos sulčių vertėtų pilti pagal savo skonį, man skanu kai jaučiasi citrina. Tarkuojant citrinos žievelę, prieš tai vertėtų itin gerai nuplauti citriną ir aišku tarkuojant neužgriebti baltosios citrinos dalies, nes ji gali suteikti kremui kartumo.
Atskirame inde išplakame iki standžių putų grietinėlę ir atsargiai įmaišome į grietinės masę ir viskas.. kremą turime, belieka surinkti tortą.
Kai lakštai visiškai atvėsta, renkame torčiuką..
Tiesa, šiaip aš iškeptų lakštų nevilgiau, pagalvojau jie pas mane gavosi itin ploni.. turėtų gautis gerai ir rezultatas nenuvylė. Šiaip jei lakštus kepate storesnius, manyčiau gal ir vertėtų lakštus, prieš dedant kremą suvilgyti saldžia arbata ar vandens-citrinos-cukraus mišiniu arba tiesiog pagal savo skonį.
Taigi, ant lygios lėkštės, dedame pirmą lakštą, ant viršaus dedame 1-1,5 v.š. kremo, jį paskirstome ant viso lakšto, dedame antrą lakštą.. ir taip sluoksniuojame su kremu, visus iškeptus lakštus, viršutinis sluoksnis turėtų būti kremo.
Galiausiai aptepame kremu ir šonus. Po to aš trumpam torčiuką dėjau į šaldytuvą kad kremas pravėstų, maždaug pusvalandžiui. Per tą laiką pasiruošiame trupinių, tam aš skyriau du iškeptus lakštus. Smulkinant įbėriau dar ir saujelę graikiškų riešutų.
Ir paskutinis veiksmas.. gražiai apibarstome torto virš ir šonus trupiniais.. tiksliau viršų apibarstome, o šonus tiesiog peilio ar kokios tai mentelės pagalba prispaudžiame trupinius ir viskas.. mūsų tortas pagamintas ;)
Ir turbūt.. sunkiausias momentas.. leisti tortui pastovėti, kad susimaišytų visi skoniai. Mes pjovėme po paros, pet po dviejų buvo dar skanesnis ;)
[Pasidalino: Laima © verdamkepam.lt]
M ū s ų ž o d i s: mums labai patiko
J ū s ų ž o d i s: skanu (0) sveika (0) sotu (0) reikia pabandyti (0)
Kiti receptai, kurių pagrindinis ingredientas Pienas, varškė » Tortai Desertai Desertai Desertai Kremai Apkepai Padažai Kepiniai Sriubos Kita Kepsniai Blynai Sumuštiniai Mišrainės
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!