Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis

Prieskonių mišinys - Garam masala

Garam masala - tai aštrus prieskonių mišinys - iš Indijos virtuvės.

Nėra vieningo šios masalos recepto, tačiau dažniausiai į mišinį įeina juodasis pipiras, gvazdikėlis, malibaro lapai, ilgasis pipiras (pippali), bunium persicum (shahi jeera), kuminas, cinamonas, kardamonas, muškatas, žvaigždanyžis, kalendra. Be šių pagrindinių prieskonių naudojama daugybė lokalių priedų, kurie skiriasi priklausomai nuo regiono ir šeimos.

Paprastai garam masala būna miltelių pavidalo, bet sumaišius su actu, kokoso pienu, svogūnu, česnaku, gaunamos ir pastos. Tradiciškai būdavo trinama prieskonių piestose, tačiau vėliau garam masalos pradėtos gaminti pardavimui. Tuo atveju sumaišomi įvairių prieskonių milteliai. Remiantis garam masala, britai XIX a. sukūrė kario miltelius, kuriuos parvežė į Europą.

Garam masala receptas:

Jums reikės:

4 v.š. kalendros sėklų
1 v.š. kumino
1 v.š. juodųjų pipirų (nemaltų)
1 a.š. juodojo kumino (shah jeera)
1,5 a.š. džiovinto imbiero
3-4 vnt juodo kardamono
3 gvazdikėliai
1 cinamono lazdelė
2 lauro lapai.

Į įkaitusia keptuvę sudedame visus prieskonius, išskyrus kardamonus bei džiovintą imbierą. Prieskonius skrudiname kol jie patamsės, tada sudedame imbierą ir dar 1-2 minutes paskrudiname.

Nuimame keptuvę nuo ugnies sudedame ir atvėsiname prieskonius. Išimame kardamonų sėklas ir sudedame jas į prieskonių mišinį. Visus prieskonius sumalame kavamale.

Šis prieskonis plačiai naudojamas įvairiuose indų patiekaluose - dažniausiai daržovių, žuvies patiekaluose.