Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis
Šaltiena labiausiai vertinama dėl savo maistingumo bei naudingumo - organizmą papildo itin reikalingu sanariams kolageno baltymo, kuris ilgai verdant skyla ir virsta želatina. Be to šaltiena naudinga ir odai, nagams bei plaukams. Tad, kelios gudrybės verdant šaltieną:
Tradiciškai šaltiena verdama iš kiaulienos dalių, kuriose yra daugiausia kolageno - karkos, kojos, ausys, uodegos, galva, įvairios kremzlės, oda. Paįvairinimui taip pat.. tinka kalakutų kaklai, vištiena, jautienos kulniukai ir pan..
Kad šaltiena būtų skaidri, pirmiausiai vertėtų kuo geriau nusivalyti bei nušveisti naudojamus kaulus ar kitas kiaulės dalis.
Prieš verdant, vertėtų šaltienai skrtas mėsos dalis pamirkyti vandenyje, maždaug mažiausiai apie 3 valandas, kad pasišalintų dauguma kraujo likučių, verdant susidarys ne tik mažiau putų, bet ir prisidės prie šaltienos skaidrumo, ypač jei susiplanavę ilgai nevirti, beto, bus daug lengviau gražiai nusivalyti visas mėsos dalis.
Prie šaltienos skaidrumo, taip pat prisidės, jei pirmą kartą užvirus vandeniui, jį nuo kaulų nupilsite ir nuplovę kaulus, juos užpilsite nauju vandeniu ir pastatysite toliau virti.
Verdant šaltieną, vandens vertėtų pilti tik tiek, kad maždaug trečdaliui vandens nugaravus, kaulai išliktų dar apsemti.
Šaltienos virimo metu papildyti vandens nevertėtų, nes taip rizikuojate pagaminti skystoką šaltieną, ji tiesiog gali ir nesustingti.
Gera šaltiena turi būti pakankamai standi, beto kuo ilgiau verdama, tuo daugiau kolageno išsiskiria. Taigi vidutiniškai šaltieną vertėtų virti ne mažiau kaip 3-6 valandas ant labai lėtos ugnies, kol mėsa nuo kaulų ne tai kad atsiskiria, bet pakėlus kaulą, tiesiog nukristų.
Verdant šaltieną, prieskonius vertėtų dėti tik virimo pabaigoje, maždaug likus valandai iki pabaigos, ypač druską, kad nugaravus daug skysčio šaltiena nesigautų labai sūri.
Pagrindiniai prieskoniai verdant šaltieną yra svogūnas, morka, lauro lapai, česnakas, pipirai ir aišku druska. Skonių įvairumui galima į šaltieną dėti.. saliero, žirnelių, poro, kukurūzų, petražolių, brokoliai ir pan.
Verdant šaltieną, morkos, t.p. svogūnai gali būti dedami ir nepjaustyti ir paprastai juos reikėtų išimti kiek ankščiau, neturėtų pervirti, kad būtų galima gražiai supjaustyti ir sudeti atgal į šaltieną, jai jau išvirus.
Į šaltieną įdėtas nuplautas svogūnas su lukštais, jai suteiks daugiau geltonos, auksinės spalvos.
Išvirus, išimami visi kaulai ir kitos mėsos dalys, truputį atvėsiname, tuomet išrankiojami visi kauliukai ir mėsa supjaustoma smulkiai, tuomet sustingusi šaltiena gražiai pjaustysis o be to smulkiai pjaustant nepaliksite smulkių kauliukų šaltienoje.
Išvirus ir išėmus kaulus ir kitas dalis, sultinį vertėtų perkošti, suirusius svogūnus, česnakus, pipirų grūdelius, lauro lapelius vertėtų išmesti o kitas įdėtas daržoves, kurios buvo verdamos nepjaustytos, tokios, kaip morkos, salierų kotai paliekami ir supjaustomi bei sumetame atgal į perkoštą sultinį.
Jei sultinys gavosi neskaidrus, galima padėtį bandyti gelbėti skaidrinat kiaušinių baltymais. Sultinys užverdamas, į jį supilami išplakti baltymai, iš kart išjungiama ugnis ir puodas paliekamas ramybėje. Pravėsus sultiniui teliks išgraibyti iškilusius baltymus su prie jo prilipusiais sultinio skaidrumą gadinančiais likučiais.
Tinkamai paruošta šaltiena, jau atvėsus, maždaug per 5 val kuo puikiausiai sustengsta.
Ant šaltienos susidariusią riebalų plutelę vertėtų pašalinti tik nuo tų indų kuriuos pradedat valgyti. Šaldytuve laikomą šaltieną geriau palikti su ta riebalų plutele - ilgiau šaltiena nesuges.
Jei šaltiena sunkiai išsiima ar tiesiog nenorite rizikuoti, tiesiog tereikia indą su šaltiena, kelioms sekundėms įkišti į karštą vandenį ir šaltiena gražiai išsivers ant lėkštės.
Šaltiena išvirta tik iš kiaulienos, šaldytuve gali būti laikoma apie savaitę.
Šaltiena išvirta ne tik su kiauliena, bet maišyta su vištiena ar kitokios rūšies mėsa turėtų būti laikoma šaldytuve ne ilgiau kaip 5 dienos.
Jei šaltiena sušaldyta šventiškiau, ta prasme panaudota daugiau įvairių daržovių.. tokią šaltieną, vertėtų suvalgyti greičiau ir šaldytuve laikyti NEilgiau nei 3-4 dienos.
Prisivirus daug šaltienos, ją galima laikyti šaldiklyje net apie 2 mėnesius. Tiesa, ištraukus iš šaldiklio, ją teks atšildyti, pervirti kelias minutes ir iš naujo sustingdinti.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!