Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti valgant

Patarimai salierų valgytojams

• Jei jums taikomas chemoterapinis gydymas, vertėtų pasitarti su jus gydančiu gydytoju dėl salierų naudojimui maistui, dėl to pačio apigenino, kuris apsaugo, bet susirgus gali turėti nepageidaujamos įtakos įprastiniam gydymui. Beje, apigenino daug turi ne tik salierai, bet ir petražolės, raudonasis vynas, pomidorų padažas, taip pat vaistinė ramunėlė bei melisa.

• Švieži salierai pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu, tad jei mėgstate salierus o poveikio neišvengiate, tuomet geriau rinkitės virtus, keptus ar troškintus salierus.

• Sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos uždegimu - vertėtų negerti salierų sulčių.

• Jei ruošiatės operacijai kuriai bus būtina narkozė, taip pat vertėtų apriboti salierus, dėl jų sąveikos ar šalutinių reakcijų su anestetikais.

• Salierų patartina vengti nėščiosioms, nes jie gali skatinti gimdos susitraukimus bei gali sukelti vaisiaus persileidimą. Salierų sėklos turi lakiųjų aliejų, flavonoidų, kumarinų ir linolo rūgšties, todėl ypač netinka nėščioms moterims.

• Salierų sulčių NEpatariama kūdikius krūtimi maitinančioms moterims, manoma, kad salierai gali apkartinti pieną, dėl salieruose esančio eterinio aliejaus.

• Jeigu suvalgę saliero pastebėjote odos problemų, galima įtarti, kad jūs esate jautrūs salierams ir būtent psoralenui, kuris salierus apsaugo nuo grybelių.

• Jeigu jūsų kraujo spaudimas žemas, salierus vertėtų valgyti itin atsargiai, nes jie gali dar labiau sumažinti.

• Virtiems salierams suvirškinti pakanka maždaug trijų valandų.

• Jautresniams žmonėms didesni kiekiai salierų gali sukelti pykinimą arba viduriavimą.

• Žmonėms kurie alergiški žiedadulkėms, taip pat vertėtų atsargiau salierus naudoti maistui.

• Sergant bronchine astma, rekomenduojama salierų atsisakyti ar bent sumažinti iki minimumo.

• Jei inkstuose jau yra akmenų, salierų sulčių geriau NEvartoti.

• Salierų nepatariama gausiai vartoti tiems, kam gresia trombozė. Salierų stiebuose ir lapuose gausu medžiagų, kurios gali spartinti kraujo krešėjimą.

• Taip pat, vertėtų pasitarti su gydytojais, dėl šalutinio salierų poveikio, jei vartojate daug vaistų, pvz. skydliaukės veiklą reguliuojančius vaistus, antidepresantus, raminamuosius, vaistus nuo kepenų sutrikimų, šlapimo skyrimąsi skatinančius vaistus, aspiriną, kraujo krešumą mažinančius vaistus, vaistus nuo skausmo..

• Salierų NEpatartinama valgyti epilepsija sergantiems žmonėms, nes manoma, kad salierai gali paskatinti epilepsijos priepuolį.

• Alergiškiems žmonėms NErekomenduojama salierus valgyti kartu su anyžiais, pankoliais, kalendromis, ciberžole, lazdynų riešutais, žemės riešutais, saulėgražomis, bananais, cukinijomis, česnakais bei alkoholiu.

Stiebiniai salierai turi labai mažai kalorijų - 100 g tik 16 kcal.
Šakniniai salierai 100 g - 37 kcal.