Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti perkant maisto produktus

Kaip išsirinkti kokybišką duoną?

Duonos rinkimosi ypatumai:
• Visų pirma svarbu perskaityti ženklinimo etiketėje nurodytą informaciją, kaip ir kokiomis sąlygomis reikia laikyti vieną ar kitą produktą, atkreipti dėmesį iki kada maisto produktas išlieka tinkamas vartoti.

• Vengti įsigyti duonos gaminių iš atsitiktinėse prekybos vietose prekiaujančių prekybininkų, nes tai didesnė tikimybė, kad bus pažeistos laikymo sąlygos, ženklinimas, įpakavimas, tinkamumo vartoti terminas.

• Vertėtų atkreipti dėmesį ar yra medžiagų, pažymėtų E raide. Jeigu perskaitę informaciją apie produkto sudėtį, jame radote išvardintas natūralias žaliavas ir medžiagas (ruginiai, kvietiniai miltai, vanduo, cukrus, druska, mielės, salyklas ir pan.), galima daryti prielaidą, kad produktas yra natūralus ir kokybiškas savo sudėtimi.

• Svarbu duoną pirkti pakuotėje, nes taip ji apsaugota nuo galimos mikrobinės taršos. Pakuotė turėtų būti nepažeista.

• Nesirinkite tokios duonos, kuri yra deformuota, su apdegusia ar atsisluoksniavusia pluta. Pastaruoju metu kepyklose įdiegta nauja gilaus šaldymo kepinių gamyba, kurios dėka galima gerokai pailginti produkcijos vartojimo laiką ir suteikti jai išskirtinį skonį bei aromatą.

• Vertėtų pirkti tik tiek kiek suvalgysite per kelias dienas.

• Ir turbūt svarbiausias dalykas, į kurį matyt kiekvienas atsižvelgia duona turi būti skani, juk vargu ar duoną valgysite, kiek ji bebūtų naudinga bei vertinga mūsų sveikatai, jei ji bus neskani. Matyt reikėtų ieškoti tokios duonos kuri būtų ir skani ir sveika.


Kokia duona sveikiausia?

• Verta rinktis kuo daugiau įvairių grūdinių kultūrų, kurios yra rupesnio malimo miltų ir su didesniu skaiduliniu ir mineralinių medžiagų kiekiu.
• Vartokite daugiau netradiciniu grūdinių kultūrų, pavyzdžiui, avižų, grikių, žirnių miltų.
• Žmogaus organizmui vertingi gaminiai su skaldytais arba traiškytais tradicinių javų kultūrų grūdais, natūraliai išsaugojusiais vitaminus ir kitas biologiškai aktyvias medžiagas.
• Juodoje duonoje neturėtų būti daugiau nei 5 g cukraus šimte gramų produkto, nes kuo produkte daugiau cukraus, tuo blogiau veikiama organizmo mikroflora.
• Vienoje vidutinio dydžio duonos riekėje yra apie 0,45 g druskos. Todėl, rinkdamiesi duoną, teikite pirmenybę tai, kurioje mažiau druskos. O jei, apskritai patys kepate duoną namuose, į tešlą nedėkite druskos arba dėkite jos labai labai nedaug.
• Linų sėmenys netinka skaninti duoną, nes linų sėmenyse yra daug kepimui neatsparių riebalų, kurie aukštoje temperatūroje virsta sveikatai žalingais transriebalais.
• Juodoje duonoje turėtų būti ne mažiau nei 5 g skaidulinių medžiagų.
• Duona su natūraliu raugu teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, tokioje gausiau B grupės vitaminų, ji lengviau pasisavinama.


Be to,

• Duonos gaminiai galioja 5–7 paras nuo pagaminimo datos.
• Negalima valgyti duonos pasibaigus jos vartojimo terminui, nes tokiu atveju už kilusias neigiamas pasekmes sveikatai gamintojas nebeatsako.
• Nesveika valgyti ir supelijusios duonos, kadangi pelėsio išskirtos nuodingosios medžiagos gali neigiamai paveikti kepenis.
• Norint, kad maistas, kurį vartojame, būtų sveikas ir neapkrautų organizmo, vertėtų derinti maisto produktus tarpusavyje. Duoną ir batoną naudingiausia valgyti su sviestu, daržovėmis arba daržovių sriuba. Nesuderinama duona su mėsa ir mėsos patiekalais.


Ženklinimo etiketėje turi būti nurodyta:

• gaminio pavadinimas,
• tinkamumo vartoti terminas,
• sudedamųjų dalių sąrašas,
• grynasis svoris,
• laikymo sąlygos,
• gamintojo pavadinimas ir adresas,
• kilmės šalis (jeigu gaminys pagamintas ne Lietuvoje)


Kaip bebūtų, turbūt svarbiausia renkantis duoną, susidėlioti savo prioritetus... t.y. svarbu žinoti, ko norime – ar tik sveiko maisto, ar sveiko ir skanaus, o gal tik skanaus arba tik pigaus – ir tik tuomet ieškoti parduotuvėse to, ko norime ir tikrai rasite... :)