Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti valgant

Kaip elgtis prie stalo?

• Nesėskite, kol neatsisėdo moterys arba kol šeimininkė ar šeimininkas nepakvies sėstis. Jei ant stalo yra sudėtos kortelės su pavardėmis, reikia sėstis ten, kur nurodyta.

• Jei svečiai jau sėdi prie stalo, į pavėlavusį svečią, nors ir labai garbingą, pernelyg daug dėmesio nekreipiama. Prie stalo vėlavimo priežastys neaiškinamos. Pavėlavęs svečias su kitais pasisveikina tik galvos linktelėjimu.

• Nesėskite per toli ar per arti stalo. Atstumas iki stalo – per plaštaką. Ant stalo dedamos tik plaštakos. Nesiremkite į stalą alkūnėmis!

• Neatsukite nugaros kaimynui, per jį nesišnekėkite su kitu asmeniu.

• Vyras daugiausia dėmesio turi rodyti iš dešinės sėdinčiai moteriai, nesvarbu, ar jis jai pristatytas, ar ne.

• Vyrams prie stalo leidžiama atsisagstyti švarką, tačiau kiekvieną kartą atsistojus reikia jį užsisagstyti arba bent rankos judesiu imituoti jo užsagstymą.

• Servetėlės vieta – ant kelių, bet ne po kaklu.

• Išskleisti servetėlę galite tik tada, kai patiekalai jau patiekti visiems svečiams.

• Valgant lūpas reikėtų nušluostyti pamažu, atsargiai, o ne smarkiai jas trinant, be to, ant servetėlės neturėtų likti ryškaus lūpų dažų pėdsako.

• Pavalgius lūpos šluostomos lengvai prispaudžiant servetėlę, o ne smarkiai ja trinant. Panaudota servetėlė kelis kartus perlenkiama ir padedama ant lėkštės.

• Norėdami ką nors paimti nuo stalo, netieskite rankos per kaimyno ar net kelių kaimynų lėkštes. Beto, neprašykite kitų paduoti, jei arti yra padavėjas.

• Neprašykite antro kavos puodelio, jei kiti svečiai dar negavo pirmo.

• Valgydami nesilenkite prie lėkštės, sėdėkite tiesiai. Valgant sriubą jokiu būdu nepakreipkite lėkštės (į save ar nuo savęs), nes sriuba gali išsilieti ant staltiesės. Nesistenkite būtinai pasemti paskutinį sriubos šaukštą ar suvalgyti paskutinį mėsos kąsnelį.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Jei patiekalas valgomas dviem šakutėmis (virta ar kepta žuvis, omletas), kąsnį į burną galima įsidėti tik dešiniąja šakute.

• Nekąskite iškart visos duonos riekės, laužykite po gabaliuką. Sviestu tepkite taip pat tik duonos gabaliukus, ne visą riekę.

• Niekada nevalgykite nuo peilio ir juo nedėkite maisto ant šakutės. Neimkite per daug maisto šakute (kad nepasvirtų).

S k a i t y t i  t o l i a u  »»