Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis
Dažnas klausimas o kiek laiko reikia virti grybus? Grybai būna išvirę, kai jie puode sukrinta ant dugno ir nustoja išsiskirti putos, bet rekomenduojama ne mažiau kaip 10 min.
Prieš ruošiant, grybai pirmiausia gerai nuvalomi peiliuku. Kazlėkų ir ūmėdžių odelė nulupama, nes ji yra kartoka, be to, kazlėkų odelė turi daug gleivinių medžiagų. Paskui grybai greitai nuplaunami šaltame arba drugname vandenyje, bet nemirkomi, nes prisigėrę vandens jie netinkami nei troškinti nei kepti, be to pablogėja ir skoninės savybės.
Nuplautus grybus, jeigu jie ruošiami neapvirti, reikia gerai nuvarvinti, nors rekomenduojam daugumą grybų, prieš ruošiant įvairius patiekalus, juos apvirti. Nereikia apvirti baravykų, voveraičių, rudmėsių, pievagrybuų, skėtinės žvynabudės, gudukų, kelmučių.
Būtina apvirti karčiuosius ir sąlygiškai nuodingus grybus - bobausius, grūzdus, pūkuotes, paliepes, baltikus ir kt.
Nuodingų medžiagų turintys grybai apverdami 15 - 20 min. dideliame vandens kiekyje, kartūs - 5 - 15 min. Nuoviras nupilapas, o grybai perplaunami.
Grybams virti netinka metaliniai ir cinkuoti indai, nes gali atsirasti nuodingų medžiagų, o verdant aliuminiuose - grybai tamsėja.
Geriausia patiekalus ruošti iš vienos rūšies grybų, nes tada geriau išryškėja jų aromatas ir skonis. Grybai verdami, troškinami ar kepami tol, kol pasidaro minkšti.
Keli niuansai, kurie padės mėgautis grybų patiekalais
Nedėkite į pintinę nepažįstamų grybų.
Švieži grybai nepajuoduos, jei grįžę iš miško juos tuoj pat sumesite į truputį pasūdytą šaltą vandenį.
Grybai puikiai papildo mėsos, daržovių patiekalų skonį, jais galima pagardinti sriubas, omletus, ryžius, makaronus, picas ir kitus valgius.
Kepant šviežius grybus, patariama sūdyti jau iškeptus, nes pasūdyti ankščiau išskiria daug sulčių ir ilgiau kepa.
Nerekomenduojama grybus kepti ant laužo, nes jie greitai pridega, o viduje lieka žali.
Grybų patiekalus geriausia suvalgyti tą pačią dieną. Šaldytuve juos galima laikyti ne ilgiau kaip 48 valandas.
Džiovinti grybai laikomi sandariai uždengus 1012 C temperatūroje.
Prieš naudojant džiovintus grybus, juos reikėtų išmirkyti (~3 val).
Atidrėkusius džiovintus grybus tuoj pat padžiovinkite vidutinio karštumo orkaitėje, nes kitaip jie ims pelyti ir greitai suges.
Sveikiausi grybų apdorojimo būdai sūdymas, rauginimas bei šaldymas.
Jei sūdyti grybai pasidengė žalsva plutele, pasklido rūgimo kvapas, jų nevalgykite.
Konservuokite tik šviežius ir sveikus grybus.
Grybų konservus laikykite šaltai (šaldytuve, rūsyje), temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 4 C.
Ilgai (kelerius metus) grybų laikyti neverta, nes blogėja jų skonis, dingsta aromatas.
Jei stiklainyje atsiranda botulizmo bakterijų, susidariusios dujos išpučia arba pakelia dangtelį. Tokie konservai pavojingi gyvybei juos IŠMESKITE, be jokių svarstymų.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!