Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti laikant maisto produktus
Jei pamerksite į vandenį, ką tik nuskintus porus, salierus, laiškinius svogūnus ir kitas stiebines daržoves, joms vanduo padės išsaugoti gyvybingumą iki tol kol jos bus smulkinamos.
Rūgštūs rauginti produktai ilgiau išliks švieži, jei supakuosite jas į aliuminio foliją ir padėsite į šaldytuvą. Tačiau tai tinka tik neperpjautoms produktais! Prapjautų produktų sultys gali tirpinti foliją ir suteikti produktui kartų geležies skonį - taip vertėtų laikyti raugintiems agurkams, pomidorus, raugintus burokėlius. Rūgščius pjaustytus produktus geriausia laikyti stikliniuose, porcelianiniuose ar plastikiniuose induose, uždengus juos maistine plėvele.
Didžiąją dalį agurko (net 97 %) sudaro vanduo. Dėl to jis ypač jautrus sutrenkimams ir klimato pokyčiams. Todėl ant agurkų negalima dėti moliūgų ar arbūzų. Svarbi ir temperatūra: jei agurkus laikome žemoje temperatūroje, pavyzdžiui, šaldytuvo lentynoje, tuomet jie greitai sugenda atsiranda įdubimų, o minkštimas tampa skaidrus. Laikykite agurkus 8 C temperatūroje. Tam tinkamiausias daržovių stalčius jūsų šaldytuve.
Pomidorus iš viso patartina laikyti ne šaldytuve, o tamsioje vietoje koteliais į viršų.
Salierus geriausiai laikyti nuo 0 - 2 laipsnių temperatūroje, šakniastiebius rekomenduojama laikyti susuktas į foliją, salierų stiebus polietileno maišeliuose. Be to, salierų perteklių galima tiesiog išsidžiovinsite arba užsišaldysite, tiek išdžiovinti tiek užšaldyti žemoje temperatūroje jie puikiai išlaiko aromatą.
Salotos ir kitos lapinės daržovės geriausiai išsilaiko, kuomet jos sudėtos į plastikinius maišelius ir laiko mos šaldytuve. Yra du būdai, kaip paruošti salotas laikymui šaldytuve:
1. atskirkite salotų lapus, pamerkite juos kuriam laikui į vandenį, po to nusausinkite. Sudėkite lapus į plastikinį maišelį ir patalpinkite jį į šaldytuve esantį daržovių stalčių.
2. atsargiai praskalaukite visą salotų gūžę ir leiskite, kad drėgmė šiek tiek į ją susigertų. Salotas nuvarvinkite, sudėkite į plastikinį maišelį ir patalpinkite jį į šaldytuvą.
Jei baklažanus laikysite šaltai, jie įgis bronzinį atspalvį, atsiras įdubimų, o minkštimas paruduos. Todėl laikykite šias daržoves vėsioje vietoje, daržovių pusdubenyje ant stalelio ar balkone. Anksčiau minėta taisyklė galioja ir ananasams, avokado vaisiams, bananams, alyvuogėms, bulvėms, pupelėms, pipirams, arbūzams, melionams, moliūgams ir t.t.
Nuskintus agurkus pamerkus į vandenį žemyn virkštele, jie bus švieži net keletą dienų.
Agurkai ir bananai yra ypač jautrūs etilenui. Taigi, šiuos vaisius bei daržoves nereikėtų laikyti vienas šalia kito.
Taip pat šalia agurkų nereikėtų laikyti obuolių, slyvų, persikų ir kriaušių.
Javus bei grūdus laikyk oro nepraleidžiančiose induose. Į juos gali įdėti lauro lapelių. Jie apsaugos maisto produktus nuo vabzdžių.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!