Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis
Maždaug prieš 800 metų į Europą atkeliavę krienai iš pradžių buvo naudojami gaminti preparatams nuo parazitinių kirmėlių, o dabar net paprasčiausios virtos šoninės gabaliuko daugelis neįsivaizduojame be tarkuotų gero skonio krienų.
Prie kiaušinių tiks stipresnio skonio tarkuoti krienai, o prie veršienos ar vištienos patiekalų silpnesnio. Beje, tarkuoti krienai tinka ir prie rūkytos lašišos, ir prie jautienos patiekalų.
Krienuose gausu vitamino C, jie palengvina riebaus maisto virškinimą. Krienai veikia antiseptiškai ir kaip stiprus dekongestantas, padedantis atlaisvinti užsikimšusius kvėpavimo takus.
Šiose daržovėse taip pat gausu fermentų bei mineralinių druskų. Krienuose daug fitoncidų, nuo kurių žūva mikrobai.
Tradicinė medicina šią daržovę pataria naudoti hipovitaminozei gydyti, sutrikus virškinimui, praradus apetitą, kosuliui lengvinti ir šlapimui varyti. Taip pat pastebėta, kad krienai mažina cukraus kiekį kraujyje.
Patariama prieš einant gulti išgerti ketvirtį stiklinės šilto pieno, į kurį buvo įtarkuotas 1 cm ilgio krieno šaknies gabalėlis, gerina atsikosėjimą, stiprina organizmą, gydo negijančias žaizdas, artritą, radikulitą ir kitas ligas, mažina plaukų slinkimą, tinka specifinėms veido kaukėms.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!