Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti laikant maisto produktus

Ką vertėtų žinoti laikant žuvį?

Šviežią žuvį net ir šaldytuve apdėk ledu. Paimk du ledo gabalus, juos sumulkink, į didelį dubenį suberk nemažą ledo sluoksnį, ant jo padėk žuvį ir jos viršų vėl apdėk ledu. Būtų idealu, jei galėtum žuvį paversti taip, kaip ji ir plaukioja vandenyje – nugaros pelekais į viršų.

Jei žuvį pagavai pats, taip gali ją saugoti 7–10 dienų, tačiau, jei šis laimikis iš prekybos centro – pasistenk per kelias dienas ją pagaminti ir suvalgyti.


Žuvies šaldymo ypatumai

• Sausas šaldymas - sauso šaldymo atveju pagrindinis Tavo priešas yra oras. Dėl jo Tavo žuvis gali sugesti, todėl pasistenk apriboti deguonį. Ir tam net nebūtina vaakuminio pakavimo įranga – tereikia žuvį gerai nusausinti ir gerai įvynioti į maistinę plėvelę.

• Glazūravimas - norėdamas apdėti žuvį ledo sluoksniu, tiesiog panardink ją į šaltą vandenį, vėliau išimk ir padėk ją ant padėklo ar ant kito plokščio paviršiaus, o galiausiai įdėk į šaldymo kamerą. Luktelėk, kol ledas sustings, o tada pakartok procedūrą iš naujo. Kartok tol, kol ledo sluoksnis pasieks apie 5 mm.

Sušaldyta žuvis šaldytuve gali išbūti apie 3 mėnesius. Tunas, lašiša ar kita riebi žuvis gali būti laikoma iki 6 mėnesių ar net ilgiau. Vėliau ji praranda skonį ir maistines savybes.

Šaldyta žuvis turi būti laikoma minus 18°C temperatūroje. Vežant ar sandėliuojant, dedant į lentynas leidžiamas nuokrypis plius minus 3°C, bet ne daugiau. „Atsileidusių” žuvų pakartotinai užšaldyti jau negalima, nes kyla užkrato pavojus.