Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Ką vertėtų žinoti perkant maisto produktus

Čili pipirų rūšys :: Pipirų įvairovė

Yra priskaičiuojama daugybė čili pipiro (raudonųjų pipirų) rūšių, tačiau visos rūšys skiriasi viena nuo kitos aromatu, skoniu ir aštrumu. Aštrumą jiems suteikia medžiaga kapsaicinas.

Čili pipirai skirstomi pagal aštrumo skalę: saldūs — įvairiausių spalvų paprika, kvapieji pipirai, švelnaus skonio — oretgos pipirai, vidutinio aštrumo — jalapeno pipirai, tabasko, rokoto pipirai, aštrūs — kajeno, serano pipirai, labai aštrūs — habanero pipirai. Šie pipirai tokie stiprūs, kad jautresniems žmonėms gali sukelti pykinimą, širdies, virškinamojo trakto negalavimus.

Renkantis pipirus reikėtų nepamiršti — kuo mažesnis pipiras, tuo jis bus aštresnis. Daugelis pietiečių vartoja čili pipirus: meksikiečiai mano, kad aštrieji pipirai padeda prašviesėti mintims, indai tiki, kad šis produktas išlaiko kūne stiprybę.

HABANERO pipiras vienas iš aštriausių ir „pikčiausių“ iš visų čili pipirų, kilęs Centrinėje Amerikoje. Raukšlėtas ir apvalainas pipiras turi saldaus vaisiaus skonį. Raudonos, geltonos, oranžinės spalvos. Ilgą laiką buvo laikomi aštriausiais pipirais pasaulyje, kol jų nenurungė Naga Jolokia pipirai. Dėkite jo į troškinius, guliašą. Pipiru paskaninkite prieš patiekiant.

  



CAYENNE - kajeno pipiras - tai plonas smailas pipiras pasižymi ypač aštriu skoniu. Patiekalams naudokite supjaustytą plonomis juostelėmis ar žiedeliais. Dažniausiai naudojamas įvairiems rytietiškiems patiekalams.

SERRANO pipirai - mažas aštrus įvairiaspalvis kulkos formos pipiras. Naudojamas padažams ir Pietų ir Vidurio Amerikos patiekalams gardinti.

  



TEQUILA pipirai - tai nedidukas smailas morkos formos pipiras. Ypatingai dekoratyvus savo sodria geltonai oranžine spalva. Labai saldus ir pakankamai aštrus pipiras. Skoninės savybės atsiskleidžia tik šiam visiškai sunokus. Ypač tinka gardinti keptos mėsos, makaronų patiekalus bei šviežias salotas.

JALAPENO pipirai - smailianosis ir riestanosis pipiras, būna žalias arba raudonas. Vidutinio aštrumo pipiras, labai tinka patiekalams su sūriu, picoms, populiarus Meksikietiškoje virtuvėje.

  


POBLANO pipirai - stambesni vidutinio aštrumo pipirai. Labai tinka patiekalams, kurie yra ilgokai termiškai apdorojami, taip pat ypatingai tinka įvairiems kepamiems ar troškinamiems patiekalams, suteikia valgiui „rūkyto“ patiekalo skonį.

ANAHEIM pipirai - ilgi stambesni pipirai, neaštrūs, saldžiai kartoki. Šie pipirai jau gali būti naudojami kaip daržovė, ne kaip prieskonis. Stambesni pipirai gali būti farširuojami, kepami ir pan.

  


NAGA JOLOKIA pipirai - Capsicum chinense - tai patys aštriausi pipirai pasaulyje – 2007 metų spalį įrašyti į Gineso rekordų knygą. Paprastai prinokę būna susigaranksčiavę, skaisčiai raudonos spalvos – lyg bando įspėti dėl savo pavojingumo.

TABASCO pipirai - žinomas dėl tabasco padažo, į kurio sudėtį ir įeina būtent šie čili gan aštrūs pipiriukai.

  


PIMENTO pipirai - pepperoncini - tai ispanijoje auginami pipirai, kuriais paprastai kemšamos alyvuogės, juose aštrumo labai mažai.