Dabar esate » Virtuvės subtilybės » Skanaus maisto paslaptis
Kiaušinio virimo laikas turėtų būti apskaičiuojamas priklausomai nuo kiaušinio dydžio bei pageidaujamos jo konsistencijos būklės. Vidutinio dydžio kiaušinis, išverda minkštai ( trynys skystas ) per 4 min, pusiau kietai (trynys vidutinio kietumo) per 6 min, kietai (trynys kietas) - 11 min..
Ant kiaušinių kevalų yra mikrobų, todėl prieš naudodami švariai juos nuplaukite.
Ar kiaušinis virtas ar ne, sužinosite jį pasukę ant lygaus stalo paviršiaus. Virtas kiaušinis suksis lengvai, o žalias 1-2 kartus apsisukęs sustos.
Jei jums reikalingas tik kiaušinio baltymas, tai pradurkite stora adata abu kiaušinio galus. Baltymą išpūskite į indelį, o trynys pasiliks viduje.
Iš žąsų ir ančių kiaušinių nekepkite kiaušinienės, nevalgykite jų žalių. Šių paukščių kiaušiniai naudojami tik konditerijoje.
Virimas
Verdant kiaušinius jie turėtų būti dedami į pasūdytą šaltą vandenį, tuomet juos išvirus bus lengviau lupti.
Labai svarbu kokios temperatūros kiaušinis pradedamas virti, jei tuoj pat išimtas iš šaldytuvo, būtina viena minute pavirti ilgiau, nei įprastas virimo laikas, jei dedamas į puodą kambario temperatūros kiaušinis - 1 minute galima virti trumpiau.
Verdant kiaušinius per aukštoje temperatūroje ar per ilgai, tarp baltymo ir trynio atsiranda juoda linija, kiaušinis įgauna guminio kiaušinio skonį.
Išvirtas kiaušinis tuoj pat atvėsinamas tekančiu vandeniu, tuomet jį lengva lupti, nes tarp lukšto ir baltymo susidaro garai.
Jeigu norite virti kiaušinį su įtrūkusiu lukštu, tai virkite jį stipriai pasūdytame vandenyje arba įskilusią vietą patepkite citrinos sultimis.
Baltymų plakimas
Baltymus plakti geriausia ne plastikiniame, o porcelianiniame, stikliniame ar metaliniame inde, kadangi nuo plastikinio paviršiaus sunkiau šalinami riebalai, ir tai neleis idealiai išplakti baltymų.
Šalto kiaušinio baltymas greičiau atsiskiria nuo trynio, todėl kiaušinius, kuriuos naudosite kremui arba keksui, palailykite šaldytuve arba šaltame vandenyje. Šalti baltymai ir tryniai geriau išsiplaka ir išplakti nenusėda.
Jei į baltymus pateko trynio arba riebalų, galite nebevargti ir jų nebeplakti norimo rezultato vistiek nepasiesksite.
Kiaušinių baltymus geriau išplaksite ir jie bus puresni, jei į juos įbersite žiupsnelį druskos arba krakmolo.
Jei plakama mikseriu, plakti reikia pradėti mažiausiu greičiu ir jį padidinti tik tada, kai iš baltymų susidarys putos.
Kai iš baltymų susidaro putos, berti cukrų ir didžiausiu greičiu plakti, kol masė ims blizgėti ir bus standi (ją bus galima pjauti peiliu ir laikysis bokšteliai.
Plakant, vertėtų naudoti kuo smulkesnį cukrų, ypač tinka cukraus pudra.
Cukrų ar cukraus pudra berti palaipsniui, po kelis šaukštus kiekvieną kartą kruopščiai išplakant.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!