Blogo įrašai :: Liepos mėnesio uogų sezonas

Liepos mėnesio uogų sezonas

Arba 2016-ųjų liepos mėnesio uogų lėkštė.. kartais nuo karto užeina toks noras užvalgyti spalvingų įvairių uogų margumyno, matyt organizmas pats žino ko jam trūksta, jei mintimis išveja skintis uogų :)). Beje, taip dabar pagalvojau, o juk būtent liepa, ypač liepos viduriukas - yra pats turtingiausias uogomis mėnuo ar ne taip?

Taigi, šiandien išėjau, pasivaikščiojau ir štai turiu spalvingą pilną ir skanią lėkštę uogų..

Žinoma nepamirštame pasidaryti ir skanių atsargų žiemai:


Ir man, kaip bebūtų keista.. pirmiausia akys nukrysta į avietes. O įdomu kokią uogą pirmiausia griebtute jūs? :)

Nors šiaip šviečių aviečių nesu mėgėja, matyt dėl dažnai pasitaikančių.. sakykim priedų :). O va aviečių uogienę itin vertinu, taip pat.. mėgstu ir aviečių arbatą - džiovinti lapai, uogos ir smulkios šakelės, jų aišku vertėtų nuvažiuoti į miško avietyną ir prisiskabyti ir prisidžiovinti.

Uogos džiovinimui renkamos liepos-rugpjūčio mėn. Uogos skinamos be žiedsosčio ir taurelės. Pradžioje uogos gali būti apvytinamos saulėje, tada džiovinamos džiovykloje, paskleidus plonu sluoksniu, 50-60 C temperatūroje. Išdžiūvusios uogos turi būti pilkai raudonos spalvos, aromatingos, saldžiai rūgščios, nesulipusios uogos.
Aviečių lapai skinami pasirinktinai, tačiau nereikėtų skabant lapus augalui ir pakenkti, rekomenduojama nuskinti nedaugiau kaip pusę visų lapų. Džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje 40-45 C temperatūroje.

Taigi po to, seka balti serbentai, juos itin mėgstu.. tad.. visas iš kart ir suvalgau, po to akys nukrypsta į juodus serbentus, viena kitą agrastą, vyšnią, trešnią, žemuogę, baigiu raudonaisiais serbentais.. niam niam.. matyt šiandien man, tokio rūgštumo labai reikėjo.. :):(


Sklando toks mitas, gal ir jums teko girdėti ar skaityti, kad rūgščios uogos kenkia dantims, tai yra visiškai NEteisinga - rūgščios uogos dantims, tiksliau, dantų emaliui viškai nekenkia, o va jei valgote uogas tik su cukrumi, būtent cukrus atveria kelia datų ėduoniui. Cukrus burnoje skaidomas iki rūgščių, kurios ir tirpdina dantų emalį. Tad, uogų sezono metu siūlome skanauti tik natūralias šviežias uogas.

Žinoma, braškės pas mus jau senai pasibaigę, bet įdomus faktelis apie braškes:

• Braškėse yra enzimų, natūraliai balinančių dantis, todėl jei norite turėti baltesnius dantis - valgydami patrinkite viena kita braškyte ir dantis.

Tad, valgykime uogas, kol jų dar yra.. :))

» Laima

 

Puslapiai: 1 |

» Laima

 

Išbandėme ir mums patiko!



Draugai!