Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Mėta

Mėta - Mentha Spicata, Mentha piperita - tai seniausias aromatinis augalas, žinomas ir naudojamas žmonių dar iki mūsų eros. Tamsiai žali lapai pasižymi vėsiu ir šviežiu aromatu, maloniu saldžiu skoniu.

Mėta

Mėta kilusi iš Europos ir Azijos, būdavo auginama vienuolynų soduose. Dabar paplitusi ir komerciniais tikslais auginama Egipte ir JAV. Mėta – daugiametis augalas, užaugantis iki 80 cm aukščio. Žydi nuo birželio iki rugsėjo.

Naudojimas:

Patiekalams gardinti naudojama tiek šviežia, tiek ir džiovinta mėta.

• Naudojama arbatoms, ledams, sirupams, saldainiams gaminti, be galo dera prie avienos patiekalų.
• Džiovintos mėtos lapelius naudoja mėsos faršams, varškės patiekalams, gali būti puikus pagardas kepiniams – bandelėms, sausainiams ir pyragams.
• Šviežia mėta naudojama šaltoms sriuboms, desertams ir salotoms gardinti. • Karštomis vasaros dienomis mėta gali tarnauti kaip gaivinanti priemonė, dedant ją į kompotus, kisielius, šaltos arbatos gėrimus, vaisių salotas.


Anglai mėta mėgsta gardina bulvių, pomidorų ir ankštinių daržovių patiekalus. Kopūstai, morkos, žirniai gali būti troškinami taip pat su mėta.

Mėta dažniausiai naudojama Afganistano, egiptietiškoje, indiškoje ir Vidurio Azijos virtuvėje. Tačiau dažniausiai mėtos kaip prieskonio panaudojimą sutiksite vartant Azerbaidžano virtuvės receptų knygas.

Mėta kaip prieskonis naudojama nedideliais kiekiais ir dažniausiai su kitais prieskoniais nemaišoma.

• Yra manoma, kad mėta buvo naudojama Senovės Asirų ritualuose, kreipiantis į ugnies Dievą.
• Senovės Izraelyje Sinagogose mėta buvo barstomos grindys, kad mėtos kvapas sklistų su kiekvienu žingsniu.
• Garbanotoji mėta Senovės Graikijoje buvo naudojama tiek patiekalams gardinti, tiek ir vonioms aromatizuoti.

Mėtos pavadinimas šiam augalui buvo suteiktas mitinės būtybės nimfos Mentos garbei.

Smulkintais mėtos lapeliais senovėje balindavo dantis, kabindavo patalpose orui gryninti ir aromatizuoti, plaudavo rankas mėtomis kvepintu vandeniu.

Buvo manoma, kad mėtos kvapas skaidrina protą, dėl to žymūs žmonės nešiodavo ant galvos mėtų vainikus.

Liaudies medicinoje:

• Mėtos arbata padeda kovoti su blogu burnos kvapu.
• Mėtų arbata taip pat gerina kraujotaką, mažina spaudimą, rekomenduojama gydant hipertoniją.
• Slopina nervingumą, dirglumą.
• Gerina virškinimą.
• padeda greitai atgauti jėgas.
• mėtų nuoviras padeda peršalus.
• pagerina nuotaiką.
• palankiai veikia smegenis.
• Sergant depresija rekomenduojama kasdien, ryte ir vakare gerti 100 ml mėtų arbatos.


ATSARGIAI!

• Mėtos NErekomenduojamos sergant gastritu ar skrandžio opa, nes gali sustiprinti uždegiminius procesus skrandyje.
• Mėtų arbata NErekomenduojama prieš miegą, ji gali sukelti nemigą, ypač jei ji buvo geriama ir dieną.