Dabar esate » Prieskoniai   Grįžti atgal  Sveiki užsukę ;)  Grįžti atgal

Dašis

Dašis - tai vienmetis prieskoninis ir vaistinis augalas, pasižymintis stipriu aromatingu kvapu, kuris giminingiausias čiobreliui. Atvežtas iš Pietų Europos. Pas mus auginamas retai. Dašio skonis – aštrus, beveik deginantis. Dėl to aštrumo dašiu kartais pakeičiami juodieji pipirai.

Dašis

Daugiametis žieminis dašis aštresnis, nei vienmetis. Aštrumu pasižymi tik termiškai neapdorotas dašis (šviežias ar džiovintas) – kaitinant aštrumas dingsta. Skonio atžvilgiu vasarinis ir daugiametis žieminis dašiai – lygiaverčiai.


Naudojimas

• Šviežias ar džiovintas paskanina pupelių patiekalus, salotas arba troškinius, o pomidorų padažams ir mėsos kepsnių marinatui suteikia savito skonio.

• Nesusmulkintų stiebų dedama verdant, o nesusmulkintų arba susmulkintų lapų – pačioje pabaigoje.


Tinka vartoti su: šalaviju, rozmarinu, česnakais, svogūnais, petražolėmis, pupelėmis, lęšiais, žirniais, kiaušiniais, ožkos sūriu, ėriena, vištiena, triušiena..

Tačiau šie prieskoniai labiau tinka ne mėsos, o daržovių patiekalams, ypač ankštinių, nes palengvina lęšių, pupelių, kopūstų virškinimą. Tai klasikinis baltųjų pupelių prieskonis.

Jie tinka prie grybų (išskyrus pievagrybius), virtų ir keptų žuvų. Dašiai puikiai dera prie keptų bulvių ar kitų bulvių patiekalų. Jais gali būti gardinami įvairiausi troškiniai.

Dašiai vartojami marinatams gaminti, jų dedama konservuojant žirnelius, saldžiąsias paprikas.


Liaudies medicinoje:

• padės esant skrandžio ir žarnyno problemoms, sutrikus virškinimui rekomenduojama arbata su dašiu.