Dabar esate » Prieskoniai Sveiki užsukę ;)
Kapariai arba kaparėliai - Capparis spinosa - Viduržemio jūros virtuvės prieskonis. Tai daugiametis besidriekiantis augalas (krūmas), kurio lapai ovalūs, tamsiai žalios spalvos ir auga ant ilgo stiebo. Augalas žydi visą vasarą, baltais žiedais.
Manoma, kad kaparis kilęs iš Azijos. Maistui gardinti naudojami dygliuotojo kapario žiedpumpuriai arba jiems nužydėjus iš žiedų viduriukų susiformavę pailgi vaisiai, kurie dažnai vadinami uogomis. Tie žiedpumpuriai ir vadinami kaparėliais. O pailgi vaisiai, iš viduriuko susiformavę žiedui peržydėjus, kaip ir krūmas, kapariais.
Kaparėliai patiekalams suteikia pikantiškumo, pasižymi pikantišku rūgščiai sūriu, šiek tiek kartoku skoniu, primenančiu garstyčias, juoduosius pipirus ir aštresnio skonio žaliąsias alyvuoges.
Naudojimas:
Smulkūs taisyklingos formos kaparėliai naudojami šaltiems ir karštiems patiekalams gardinti,
ypač tinka patiekalams su lašišomis, tunais, paukštiena, aviena, taip pat makaronams,
tinka ruošiant įvairius padažus (ypač pomidorų), mišraines su majonezu, silke, kumpiu.
galima berti ir ant picos, keptų baklažanų, įmaišyti į varškę,
Alyvuoges primenantys dideli kapariai su daugybe sėklyčių ir ilgais koteliais, už kurių labai patogu paimti pirštais, dažniausiai naudojami tik patiekalų puošimui.
Kaparėliai itin gerai žadina apetitą.
Ką vertėtų žinoti, renkatis kaparėlius?
Kaparėliai turi būti kieti, neišsižioję, žalios alyvuogių, o ne neaiškios parudavusios spalvos.
Paprastai kaparėliai būna marinuoti acte arba druskos sūryme, rečiau - džiovinti.
© Laima&LS. - Skanios idėjos skrandžiui! www.grybai.net - Internetinis grybų katalogas!